Nehalem servers IBM en HP

We hebben al gemeld dat Dell een refresh van zijn serveraanbod heeft gedaan, maar ook zijn twee grotere concurrenten HP en IBM zijn driftig ingesprongen op de nieuwe Nehalem EP Xeon processors van Intel. Bij HP krijgen de elf nieuwe ProLiant G6 systemen naast de nieuwe chips ook een zogenaamde 'Sea of Sensors'-systeem mee. Maar liefst 32 sensoren moeten de temperatuur in de kasten volgen, tot op componentniveau. Voor beheer biedt HP de zogenaamde Onboard Administrator en Insight Control Environment. En uiteraard zijn de nieuwe systemen groter en sneller dan de vorige generatie servers.

IBM doet het iets kalmer aan, met vier nieuwe servers, drie keer System x rackservers en een BladeCenter bladeserver. De System x3550 M2 en System x3650 M2 zijn Nehalem-refreshes van de huidige systemen. De BladeCenter HS22 moet het vooral hebben van de flink uitgebreide geheugencapaciteit (maar liefst drie keer zoveel als wat zijn voorganger liet zien). De System x iDataPlex dx360 M2 ten slotte is bedoeld voor datacentra met ruimtegebrek door meer hardware te proppen in een kleinere kast en gebruik te maken van waterkoeling. Beheersoftware Systems Director is opgewaardeerd naar 6.1, en er wordt een geïntegreerde beheermodule meegeleverd.

Gratis Citrix XenServer

Citrix heeft de gratis versie van zijn zakelijke XenServer online gezet, waarmee het bedrijf een zelfde zet van VMware met ESXi beantwoordt. De grote concurrent, zoals de naam aangeeft gebaseerd op Xen, is volgens de leverancier uiteraard een stuk uitgebreider dan andere gratis hypervisors, en een stuk krachtiger dan ESXi.

Dat is niet de enige plaagstoot die Citrix uitdeelt aan de marktleider: Voor het beheer komt Citrix volgende week met Citrix Essentials voor zowel XenServer als Microsofts hypervisor Hyper-V. Naast de vertrouwde basisfuncties is het mogelijk om optionele mogelijkheden (zoals hoogbeschikbaarheid, integratie met storagesystemen en workflow orchestration) tegen extra betaling aan te zetten.

Asus EeePC 1004DN

Wederom een netbook van de hand van Asus, met een wel erg duidelijk verschil: deze heeft een DVD-speler aan boord. Wellicht een doodsteek voor de subnotebooks zoals we ze kennen, want was het niet de bedoeling om die apparaten minimalistisch te houden? Maar goed, de drive heeft niet veel consequenties voor de rest van het apparaat. Het scherm is nog steeds 10 inch, de Intel Atom vormt nog steeds het rekenhart (al is het nu de 1.66GHz Intel Atom N280 processor in plaats van de 1,6 GHz N270, in combinatie GN40 chipset) , en het geheugen gaat nog steeds tot 1 GB. De schijf is een met 4200 RPM draaiende 120 GB PATA, en met de 6-cells batterij houdt de machine het ongeveer zes uurtjes uit op een minimalistische werklast.

Alfresco Enterprise 3.1 De zakelijke versie van open source contentmanager Alfresco is toe aan versie 3.1, en ten opzichte van 3.0 is het een en ander aan toevoegingen gedaan. Zo is het instellen van hoogbeschikbaarheid en clustering vereenvoudigd, is de monitoring aangepakt en verbeterd, kan de uitrol met de commandline worden geautomatiseerd en is de integratie met Sharepoint uitgebreid. Ook de integratie met het eigen Alfresco Share is verbeterd met nieuwe extensies voor het online gedeelte. Bron: Techworld