Van de Nederlanders met een mobieltje heeft 5 procent de beschikking over WAP. Maar de techniek wordt nauwelijks gebruikt, zo blijkt uit een onderzoek van Multiscope. De dataoverdracht van WAP is te langzaam, de informatie is te beperkt en de kosten zijn te hoog. Niet bepaald de juiste ingrediënten voor een nieuwe technologie om succesvol te worden.

Toch willen de telecommaatschappijen niet van een flop spreken. "De consument heeft gewoon tijd nodig om er aan te wennen", meent Peter van Gilst, manager wireless data products bij Telfort. Bovendien zijn volgens hem in het begin verkeerde verwachtingen gewekt.

'Internet beschikbaar op de mobiele telefoon'. Het klonk te mooi om waar te zijn. "Maurice de Hond die via zijn WAP van alles op de hoogte was. Het was allemaal een beetje overdreven", zegt Van Gilst, "hetzelfde zie je op dit moment met GPRS. Er werd een snelheid van wel 171 kbps beloofd."

Deze snelheden werden gehaald in proefopstellingen en de telecommaatschappijen gebruikten deze snelheden eigenlijk nooit zelf in hun communicatie. "Het waren de onderzoekers en de industrie die met deze getallen kwamen. Dat werd opgepikt door de media. Een realistische snelheid voor ons is 35 kbps", zegt Van Gilst.

"Wat je ziet is dat een nieuwe techniek in het begin helemaal opgehemeld wordt. Vervolgens blijkt dat het helemaal niet zo mooi is als gedacht werd. Een periode van teleurstelling. Maar daarna trekt de curve weer aan en blijkt het product toch levensvatbaar te zijn. Zo gaat het ook met WAP."

Nieuwe impuls

WAP krijgt de komende maanden een nieuwe impuls. Nu nog moet een inbelverbinding over het GSM-netwerk tot stand gebracht worden waarbij een maximale doorvoersnelheid van 9,6 kbps mogelijk is. Die taak gaat overgenomen worden door GPRS waarbij doorvoersnelheden van 35 kpbs gehaald kunnen worden.

"Hierbij geldt dat die snelheid niet gegarandeerd wordt. Bovendien is het mooie van GPRS dat je in principe een always-on verbinding hebt. Je betaalt alleen voor de data die overgestuurd is. Hierdoor zal bij veel gebruikers de drempel ook lager komen te liggen", aldus Van Gilst.

Maar snelheid is niet het enige. De gebruiker moet ook iets met het systeem kunnen doen. Zeker aan de informatievoorziening en de content moet nog hard gewerkt worden.

Deze zomer wordt WAP 1.2 geïntroduceerd, waardoor in samenwerking met GPRS de beperkingen van het huidige WAP opgeheven worden. De volgende stap is WAP 2.0 waarbij een integratie tussen WAP en XML plaats gaat vinden. Bovendien ondersteunt die laatste versie ook het gebruik van kleur.

In december 2000 sloot Telfort Ernst & Young als eerste zakelijke gebruiker in Nederland aan op het GPRS-netwerk. Eind maart 2001 gaat Telfort verder met het uitrollen van GPRS-diensten voor de zakelijke markt.

De consumentenmarkt moet nog wachten. "Het is simpelweg nog niet mogelijk om GPRS massaal in de markt te zetten." Wanneer de consumentenmarkt wel aan de beurt zal zijn, kan Van Gilst niet zeggen.