In dit artikel besteden we aandacht aan virtualisatie in het algemeen en aan Vmware in het bijzonder. In een volgend artikel kijken we naar nieuwkomer Xen.

Volgens Robert Molijn, Sales Manager New Business bij SLTN, zijn er op dit moment drie volwassen virtualisatieproducten voor het Intel-platform beschikbaar: Vmware, Virtual Server en Xen.

"In Nederland is Vmware heel groot. Waar wereldwijd twee procent van de systemen van deze technologie is voorzien, zit dat hier op 3,5 à 4 procent. Virtual Server loopt twee jaar achter op Vmware. Xen is nog wat jong, maar gaan we in de nabije toekomst zeker adopteren."

Tools

Hypervisors zelf zijn eigenlijk niet zo spannend. De echte ontwikkelingen gebeuren volgens Molijn in de tools eromheen. Denk dan aan de software van Akimbi en Vizion Core. Uiteindelijk zullen al die systeem-images immers waar mogelijk automatisch worden beheerd.

Ook de hardwareleveranciers laten zich niet onbetuigd. Intel en AMD hebben het afgelopen jaar respectievelijk Virtualization Technology (VT) en IO (voorheen Pacifica) aangekondigd.

Inmiddels zijn die eerste nieuwe Intel-processors beschikbaar. Daarin zijn nieuwe vmm-instructies (virtual machine monitor) opgenomen die het beheer van de verschillende images moet vergemakkelijken. VT wordt al ondersteund door de hypervisors van Vmware, Parallels, Microsoft en Xensource. Ook AMD, waarvan nu de eerste ontwikkelvoorbeelden beschikbaar zijn, heeft overeenkomsten met deze partijen aangekondigd.

Virtuele appliances

Waar Xen een open-source-initiatief is, dat vooral het laatste jaar door zijn partnership met Red Hat veel aandacht heeft gekregen, is Vmware een commerciële aanbieder (en inmiddels eigendom van EMC). Zij hebben de afgelopen jaren een hele zwik producten op de markt gezet, zowel voor Windows als voor Linux: voor de virtualisatie van het datacenter, voor de consolidatie van systemen, voor ontwikkelaars en voor de virtuele desktop.

De twee meest recente versies zijn Vmware Server en Player, beide gratis. Op de Player-versie kun je zelf geen installaties doen. Het is alleen een run-time waarmee images gemaakt met andere versies kunnen worden gedraaid. In het Virtual Machine Center kun je enige tientallen voorgebakken images downloaden, de zogenaamde virtuele appliances.

Daaronder treffen we behalve Linux- en BSD-distributies ook demo's van commerciële leveranciers. De Server-versie is bedoeld als ingang voor de betaalde esx-variant; bestaande Server-images kunnen zonder problemen op ESX draaien.

Enorme groei

Deze twee gratis versies zijn natuurlijk een reactie op alle aandacht voor Xen. Deze laatste heeft inmiddels een samenwerkingsverband met IBM, maar ook met Unisys dat tot voor kort alleen Vmware leverde. Als Hans Sparkes, hun hoofd van Enterprise Linux EMEA, zegt dat ze binnenkort voor een van de twee zullen gaan kiezen, dan klinkt dat alsof ze in een overgangsfase van Vmware naar Xen zitten.

Toch maakt Molijn zich absoluut geen zorgen over de toekomst van Vmware. "De groei van Vmware is enorm. Over vijf jaar zal veertig procent van de Intel-omgevingen gevirtualiseerd zijn. Daarvan zal zestig tot tachtig procent op Vmware draaien." Bron: Techworld