HP beschrijft de nieuwe BladeSystem Matrix als een systeem waarin storage, computging en networking samenkomen. Samen met de Matrix kwam HP met de Matrix Orchestration Environment, een beheerinterface voor zowel fysieke als virtuele omgevingen.

Troeven in de mouw

Op het eerste gezicht lijkt dat heel erg op het Unified Computing System van Cisco. En dat leek weer heel erg op het Stratus Project, dat in februari door Juniper is aangekondigd en dat een samengevoegd datacenter systeem moet worden, dat het bedrijf samen gaat stellen met behulp van partners onder server-, storage- en software-bedrijven, die voorlopig niet bij naam worden genoemd.

Maar HP heeft een troef in zijn mouw die Cisco en Juniper niet hebben. “Hewlett-Packard heeft betere storage dan Cisco”, zegt Dave Bartoletti, een senior analyst gespecialiseerd in datacenters bij Taneja Group. Hetzelfde kan worden gezegd over blades, voegde hij daar aan toe. Cisco heeft nu ook een blade server, maar dat is de eerste die door de netwerkreus is gemaakt, terwijl HP al blades en andere server hardware heeft.

Om aan storage virtualisatie en iSCSI technologie te komen heeft HP vorig jaar oktober Lefthand Networks overgenomen. En maandag heeft HP de LeftHand P4000 gelanceerd voor de replicatie van data en voor het balanceren van data volumes over opslagbronnen. Cisco heeft natuurlijk storageproviders als partner. In wat nu een preventieve aankondiging lijkt, werd donderdag bekend dat Cisco en NetApp de krachten bundelden om UCS uit te breiden met een samen te bouwen ‘unified storage architecture’, gebaseerd op NetApp storage hardware en software. Analysten verwachten dat Cisco net zulke overeenkomsten gaat sluiten met bedrijven als EMC en Emulex..

Storage technologieën

Maar er zit nogal een tussen de papieren aankondigingen van Cisco en Juniper op het gebied van storage, en HP die eigen storage technologieën aanbiedt, zei Bartolettie. Bovendien is er een groot verschil in ervaring met het integreren van heterogene omgevingen. “HP heeft een lange geschiedenis met het samenvoegen van oplossingen van verschillende leveranciers. Cisco is altijd gewoon Cisco geweest.” Bovendien verwacht hij dat de meeste bedrijven datacenters liever in zullen samenstellen door het kiezen uit de beste oplossingen, dan zich helemaal over te leveren aan Cisco.

Bartoletti vervolgde dat Cisco met UCS in feite erkent dat virtualisatie in de komende tien jaar de dominante strategie zal zijn in het datacenter. En dat levert uitdagingen op voor opslag die de IT-industrie zal moeten overwinnen. “Het grootste probleem dat je tegenkomt als je op grote schaal gaat virtualiseren in het datacenter is storage, omdat de prestaties van opslag altijd zullen verminderen, zelfs als je over genoeg capaciteit beschikt”, zegt Bartoletti. “Bedrijven hebben betere tools nodig voor storage en virtualisatiebeheer.”

Juist daarom liet VMware een hele reeks partners opdraven om hun lancering van vSphere 4 op te luisteren, waaronder Cisco en HP. Maar ook EMC, Intel en Unisys waren van de partij. John Chambers, CEO van Cisco, onthulde een nieuwe virtuele switch, de Nexus 1000V, terwijl HP aankondigde dat vSphere in hun Adaptive Infrastructure portfolio wordt geïntegreerd.

Beweging naar het datacenter

De rode draad die door deze hele wirwar van bewegingen loopt, is dat alle leveranciers zich opmaken om klanten zo goed mogelijk te helpen bij het bouwen van zogenoemde private clouds, die worden opgebouwd met behulp van virtualisatie en waarin storage een prominente plaats inneemt. Hoewel de definitie van de term private cloud nogal vaag is – leveranciers hebben verschillende beschrijvingen en IDC noemt het gewoon een dynamisch datacenter – wil niemand deze boot missen, zegt Cindy Borovick, research vice president van datacenter networks van IDC. “Bedrijven kijken hoe ze hun datacenters efficiënter kunnen maken”, zegt ze. “Dat betekent dat ze infrastructuur gaan kopen en gebruiken, dus schuiven leveranciers allemaal ook die kant op.”

Bron: Techworld