De prijzenslag in de pc-markt veroorzaakt een slagveld, waar duurdere notebooks nauwelijks meer verkocht worden, het ontwerp van de machines zo kosteneffectief wordt gedaan en aanraakschermen in notebooks niet meer aantrekkelijk zijn om door leveranciers aan te bieden. Er vallen slachtoffers, zowel bij de leveranciers als bij de winkelketens die de machines aanbieden.

Dat zeggen marktonderzoekers die met verbazing kijken naar de enorme prijzendump van de afgelopen maanden. Juist voor het grote verkoopseizoen (november/december) hebben alle leveranciers de prijzen van de notebooks naar een historisch laagtepunt gebracht om maar zo veel mogelijk producten te verkopen, maar het effect zal zijn dat de prijzen niet meer omhoog kunnen. En dat heeft enorm veel invloed op de markt.

Goedkope hardware en weinig software

De Windows-notebook wordt simpelweg een wegwerpartikel , schrijft Computerworld.com, dat zich baseert op uitlatingen van marktonderzoeker NPD Group. Vooral omdat opslag van data en het gebruik van applicaties in en vanuit de cloud gaat, is de conclusie. "Mensen die weinig voor hun hardware betalen, hebben niet de neiging veel voor software te willen neerleggen."

De pc-industrie wordt er in ieder geval niet sterker op, is de conclusie. Apple wel: de keuze tussen een wegwerp-notebook en een duurzame (maar veel duurdere) MacBook is voor de consument evident duidelijk. Wat daardoor wordt geslachtofferd is de categorie hardware die daartussen ligt: de duurdere notebooks met Windows, en de notebooks met aanraakschermen. En: de Chromebooks moeten het nu langzaam maar zeker afleggen.