Onderzoekers proberen komende week met de deeltjesversneller LHC de speciale relativiteitstheorie te verenigen met kwantummechanica. Kwantumverstrengeling zou betekenen dat informatie direct kan worden uitgewisseld tussen twee punten die lichtjaren van elkaar zijn verwijderd en dat strookt niet met de relativiteitstheorie.

Zwarte gaten detecteren

Einsteins theorie gaat uit van vierdimensionele ruimtetijd en dat is volgens de CERN-wetenschappers de crux. Het idee van een aantal moderne theorieën is dat verschillende delen van het lichtspectrum de zwaartekracht anders ervaren.

Om deze theorie te testen, moet de LHC detecteren of en zo ja hoe zwaartekracht en licht weglekken naar bijvoorbeeld een hogerliggende dimensie.

Volgens de wetenschappers zijn de experimenten van volgende week een natuurkundige gamechanger. CERN-natuurkundige Mir Faizal stelt dat de experimenten meer inzicht verschaffen in parallelle universa in ander dimensies. Hij hoopt kleine zwarte gaten te detecteren volgende week, wat de theorie zou ondersteunen.