Dell heeft verder niet naar buiten gebracht welke versie van Ubuntu er op de nieuwe laptops zal staan. Officieel ondersteunt de hardwarefabrikant Ubuntu 14.04, maar de kans is groot dat het nu gaat voor versie 16.04.

Dell is een van de weinige fabrikanten die Linux meelevert met z'n computers. Veel andere partijen zijn overgestapt naar Windows 10 of hebben zelfs nooit Linux-computers aangeboden. Intel heeft aangegeven Windows 10 uitgebreid te ondersteunen maar over Linux-ondersteuning liet het bedrijf niet veel los.

Cultstatus

De XPS 13 DE is de strakste en dunste Linux-laptop die op dit moment beschikbaar is. Het meegeleverde edge-to-edge-scherm is een van eigenschappen die er echt uitspringt. Deze laptop-lijn is speciaal ontworpen voor enthousiastelingen die iets anders willen dan Windows of Mac OS X.

De kritiek die Linux de laatste tijd over zich heen krijgt is dat het op dit moment een beetje achter loopt op Windows wat driver-ontwikkeling betreft. Technologieën als USB-C, 4K-schermen en Thunderbolt worden niet zo snel/goed ondersteund als op andere besturingssystemen.

Dell probeert met Project Sputnik wat aan te doen en werkt nauw samen met de open source community om de achterstand in te halen. De laptops die als resultaat van deze samenwerking zijn uitgekomen hebben daarom ook een cultstatus gekregen onder Linux-enthousiastelingen.

Op de volgende pagina: Specificaties

Specificaties

Dell brengt de XPS 13 DE in 3 varianten uit. Er wordt een versie geleverd met een Full HD -scherm en een Core i5-processor, 8 GB RAM en een 128 GB SSD, een versie met een 3200 x 1800 pixels groot scherm, Core i5 en een 256 GB SSD. En ten slotte komt er ook nog een versie met een i7-chip, 16GB RAM en een 512 GB SSD uit. Ook deze versie heeft een scherm met een resolutie van 3200 x 1800 pixels. Alle drie de laptops wegen 1,3 kilo en de schermen zijn aanraakgevoelig.

Extra specificaties en prijzen worden door Dell later bekend gemaakt.

De XPS 13 Developer Edition met Kaby Lake-processoren komen vrij snel na de voorlopers met Skylake-chips uit. De voorlopers zijn pas enkele maande geleden op de markt gebracht en worden nu dus alweer opgevolgd door de Kaby Lake-exemplaren. De laptops zijn uiteraard ook beschikbaar met Windows 10.

Project Sputnik laptops worden meestal later verscheept dan de Windows-varianten omdat Dell wat meer tijd nodig heeft de drivers te ontwikkelen. De fabrikant kwam eerder al in de problemen toen het Linux drivers ontwikkelde voor Thunderbolt 3 en USB-C docking stations. Dit zorgde ervoor dat de op Skylake gebaseerde laptops zo lang op zich lieten wachten.