De Texaanse leverancier verwacht in de eerste helft van 2009 de eerste opslagapparaten met dedup op de markt te brengen als onderdeel van de TierDisk-reeks. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle opslagreeksen van Dell de mogelijkheid bieden om data te dedupliceren. De dedup-producten van Dell zullen bovendien compatibel zijn met die van EMC dat ook de dedup-software van Quantum gebruikt.

Bij data-deduplicatie worden identieke files of bits maar één keer opgeslagen. Dat kan ‘inline’ gebeuren, waarbij data worden gededupliceerd voordat ze op disk worden weggeschreven. Een andere mogelijkheid is ‘post-process’ waarbij de data eerst worden weggeschreven en pas daarna worden gededupliceerd.

Belangrijke opslagfabrikanten als HP, EMC en NetApp gingen Dell al voor met dedup-producten. Volgens Brett Roscoe, senior manager van Dells opslagdivisie, betreedt Dell de markt met verder ontwikkelde producten.

De ‘variable block’ deduplicatie die Dell gaat gebruiken is volgens Roscoe in staat om zowel files als kleinere datablokken te bestuderen en dubbele bits eruit te vissen. Dit is een intensievere vorm van data-deduplicatie waarmee een hoger compressieniveau kan worden bereikt, aldus Roscoe.

Bron: Techworld