De overname van Dell door oprichter Michael Dell en Silver Lake is definitief. Na maandenlange onderhandelingen met banken over de oplossing van de uitstaande schulden, komt er nu definitief een bod op alle uitstaande aandelen. Per aandeel willen de overnamepartners 13,65 dollar betalen. De totale transactie heeft een waarde van 24,4 miljard dollar.

Gesprekken in augustus gestart

De aangeboden prijs per aandeel is ongeveer 25 procent bovenop de aandeelwaarde van 11 januari. Op die datum kwamen de eerste geruchten over de overname in de wereld, waarna het aandeel onderhevig was aan flinke schommelingen. De aandelen van Michael Dell, ongeveer 14 procent van het totale aandelenpakket, worden in het bedrijf gestopt.

De eerste gesprekken over de overname blijken in augustus te zijn gestart door Michael Dell. Een commissie heeft pro forma daarna nog gekeken naar “alle strategische opties". Ook nu staan er nog mogelijkheden open voor alternatieve financiële mogelijkheden, zoals een concurrerend bod. In de komende 45 dagen moet een dergelijk bod op tafel komen te liggen. Een concurrerend bod dat het uiteindelijk niet haalt, kost de concurrent 180 miljoen dollar. Mocht er een vijandig bod komen dat het uiteindelijk niet haalt, moet de bieder 450 miljoen dollar aan 'termination fee' betalen.

'Beter voor de lange termijn'

Volgens Michael Dell is het nodig om zijn bedrijf uit de handen van de aandelenbeurs te nemen om vast te kunnen houden aan de lange termijn-strategie. “We hebben in de afgelopen vier jaar veel vooruitgang geboekt, maar zien dat we meer tijd, geld en geduld moeten hebben. Die inspanningen worden beter ondersteund met Silver Lake als partner, die onze visie steunt." Hij zegt met deze stap zelf veel financieel risico te lopen. Dell blijft het bedrijf leiden.

Onbekend is wie welke investering doet, behalve dat Microsoft een lening verstrekt van 2 miljard dollar. Bestaande schulden worden hergefinancierd door Bank of America Merill Lynch, Barclays, Credit Suisse en RBC Capital Markets. Verder investeert naast Silver Lake ook MSD Capital een onbekend bedrag.