Dat gerucht wordt bevestigd door Robert Blaas, senior brand manager enterprise van Dell Nederland. De 10U M1000e chassis zal tegelijk met twee blades worden gelanceerd. Die blades zijn de M600 met Xeon processor, en de M605 met Opteron. Verder zijn de blades identiek, met ruimte voor 64 GB geheugen, twee gigabyte NICs en plaats voor twee SAS of SATA schijven. In de M1000e passen 16 bladesservers. De server moet eind deze maand beschikbaar zijn en is gericht op, wat de fabrikant noemt, het 'mkb-plus'.

De nieuwe bladeserver moet direct concurreren met Hewlett-Packards c-Class, een van de grote namen op bladeservergebied. "Als we heel eerlijk zijn, dan lijkt de architectuur inderdaad op die van HP, en ook de kasten zijn bijna identiek," zegt Blaas. Dell beweert echter dat de M1000e door een betere koeling en energiebevoorrading zuiniger is dan de kasten van HP. "Waar we ook op gaan inzetten is het beheer en de interne functies. Wie bijvoorbeeld Virtual Connect met de c-Class wil gebruiken, moet het los gaan beheren. Bij de M1000e zit Virtual Connect er standaard bij," zegt Blaas.

De bladechassis was eerst gepland voor een lancering in oktober. Toen het zover was bleef het echter stil rond de server. "We hadden in die periode veel releases gehad," verklaart Blaas de vertraging. "We wilden daarom wat meer tijd uittrekken om door te testen."

Bron: Techworld