Dell en Emerson bundelen hun verkoopkrachten om de koelingsystemen van Emerson aan de man te brengen. Ook gaan de twee bedrijven gezamenlijk datacentra adviseren, zo meldt Internetnews.com. De partijen hebben de financiële details van hun deal niet bekendgemaakt.

Volgens Emerson kan de combinatie van de PowerEdge Energy Smart servers van Dell met de Liebert XD-koelingtechniek van Emerson leiden tot een energiebesparing van 30 tot 50 procent of een verbetering van de systeemprestaties met 80 procent.

Emerson maakt gebruik van een vorm van koeling die bekend is van koelkasten en auto's. Het Liebert-koelingsysteem werkt met een netwerk van leidingen die langs de servers en de serverracks lopen. In de leidingen bevindt zich een koelvloeistof die de warmte absorbeert en daarbij wordt omgezet in gas. Het gas wordt vervolgens weggepompt en gekoeld zodat het weer een vloeistof wordt.

Een systeem met koelvloeistof is volgens Emerson veel beter in staat om warmte te absorberen dan een systeem met waterkoeling. Onder meer IBM en HP werken met waterkoeling.

Emerson heeft het XD-systeem sinds 2001 op 300 locaties en 6.000 serverracks geïnstalleerd. De techniek is 20 procent duurder dan meer conventionele vormen van koeling. Daar staat een besparing op de energierekening tegenover. Bron: Techworld