In de lange termijnvisie van Dell is geen plaats voor Windows RT. Nadat het bedrijf vorige week besloot de verkoop van zijn XPS-tablet gebaseerd op Windows RT 8.0 te staken, geeft het bedrijf nu bij monde van directeur Neil Hand aan geen toekomst te zien in Windows RT 8.1. “We richten ons enkel nog op volledige Windows-designs voor tablets”, aldus de vice-president Global End User Computing.

“We zijn niet van plan ons RT-portfolio te verversen. Consumenten en bedrijven werken het liefst met een volledig uitgerust Windows wat zowel de Moderne UI als legacy-ondersteuning kent”, licht Hand het besluit van Dell toe tegenover Webwereld. De Texaanse fabrikant ziet wel toekomst in een RT-categorie tablets, maar “niet bij ons.” De reden daarvan is het gebrek aan apps. “We hebben gezien dat het applicatie-ecosysteem bij RT nauwelijks groeit. Met Windows 8.1 kunnen we wel een volledige propositie bieden.”

’Android is lastig te beheren’

Dell introduceert komende week een nieuwe lijn tablets op basis van Windows 8.1. Android wordt niet gezien als alternatief. “In de zakelijke markt is het bij ons nog vooral Windows waar naar gevraagd wordt. Op tabletgebied is Windows veel geschikter om applicaties voor te ontwerpen en te beheren. Niet voor niets komen veel van onze klanten van een koude kermis thuis als blijkt dat zij met Android of iOS veel concessies op dat gebied moeten doen”, stelt Hand.

“Bedrijven willen enerzijds een zo vertrouwd mogelijke gebruikservaring bieden en anderzijds op gebied van mobility geen concessies hoeven doen op gebied van security. Ze willen dat de data die op bijvoorbeeld tablets geladen wordt niet lekt naar het publieke domein. Dat is op Windows-devices veel beter beheersbaar te houden dan op andere apparaten. De stap naar Windows 8 is daarom voor bedrijven veel eenvoudiger te maken dan voor Android of iOS te kiezen.”

(Dell ziet op andere vlakken wel perspectief in Android. Zo is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van de Orphelia thumb-drive: een minicomputer voor televisies en monitoren met een HDMI-interface.)

Ook Google’s Chrome OS wordt overgeslagen

Wat betreft het laptopportfolio kon Hand zeggen dat er ook geen plannen zijn voor een Chromebook. “Chrome OS staat nog in de kinderschoenen. We zien wel vraag in bijvoorbeeld de educatieve markt, maar ook voor laptops geldt dat bedrijven veel liever voor Windows kiezen omdat het devicemanagement vertrouwd is en ook de prijzen voor Windows-machines aan het dalen zijn. De meeste klanten houden laatstgenoemde ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Daarnaast vereist Chrome dat bedrijven overstappen naar een cloudomgeving voor hun data. Natuurlijk heeft Chrome OS bepaalde voordelen, maar we kunnen niet aan iedere individuele klantbehoefte voldoen. Dat gaat helaas niet.”


Lees het volledige interview met Neil Hand op CIO.nl. Daarin wordt onder andere ingegaan op het Streak-debacle, de innovatiekracht van het bedrijf en Dells visie op Windows 8.1