Computerfabrikant Dell kondigde gisteren tijdens het Dell Technology Camp in Amsterdam aan dat het de lijn geïntegreerde servers voor bedrijven standaard uit kan rusten met SAP HANA. Bij geïntegreerde servers - ook wel converged infrastructure genoemd - zijn rekenkracht, opslag en netwerksystemen samengevoegd in een onwrikbare abstracte laag die vanuit één beheerapplicatie ingericht en ondersteund kan worden.

Door met de Duitse zakelijke IT-reus SAP samen te werken neemt Dell bedrijven het werk van het handmatig installeren en configureren van de complexe HANA in-memory database uit handen. Ook de ondersteuning en benodigde training voor het product komen voor rekening van de Texaanse hardwarespecialist.

Transactieverwerking en BI

Met de HANA in-memory database kunnen klanten hun applicaties en transacties sneller laten draaien vergeleken met een traditionele relationele database en ontstaan real-time analysemogelijkheden voor operationele gegevens vanuit vrijwel iedere databron.

Volgens Dell willen bedrijven zich meer gaan richten op het behalen van competitief voordeel dan met het onderhoud en beheer van een server.

Onderzoeksbureau Forrester steunt deze gedachte. “De op technologie gerichte geïsoleerde aanpak van IT stopt. In plaats daarvan moet IT-infrastructuur zich op workloads gaan richten. Dit betekent dat je jouw server, opslag en netwerk rond applicaties moet bouwen en niet andersom."

Aantal HANA-gebruikers is nog steeds beperkt

SAP/BI-consultant Christian Straub van Dell meldt Webwereld dat er vanuit klanten steeds meer vraag naar HANA komt, maar dat het aantal klanten nog beperkt is. “Bedrijven kijken nu nog de kat uit te boom. Ze durven niet te investeren in een technologie die veel aandacht genereert, maar waarvan de voordelen nog onduidelijk zijn."

Straub vertelt uit ervaring dat klanten hun transacties soms tot wel duizend keer sneller via een HANA-systeem kunnen laten verlopen. Bovendien versnelt HANA beslissingen die via een Business Intelligence (BI) tool worden genomen. “Een investering in zo'n systeem heb je dan ook soms binnen een paar maanden terugverdiend, of misschien wel sneller, als je betere besluiten kunt maken."

'Uiteindelijk wordt HANA in elk SAP-systeem verwerkt'

De echte implementaties van HANA komen volgens Straub vooral later dit jaar en volgend jaar op gang, ondanks dat het systeem al sinds de zomer van 2011 verkrijgbaar is. De recente aankondiging dat SAP HANA in zijn BusinessSuite en andere zakelijke zakelijke systemen gaat verwerken maken samen met aankondigingen als Dell die nu doet dat vooral bestaande SAP-klanten snel de overstap zullen wagen, zo voorspelt hij.

SAP co-CEO Bill McDermott beklaagde zich eind vorig jaar over het geringe aantal klanten dat met de volgens analisten revolutionaire techniek aan de slag is gegaan. “We moeten het beter gaan doen. Ik zie gelukkig dat we het iedere dag daadwerkelijk beter doen."

De eerste klanten “zijn altijd het lastigst", zo gaf hij aan. “Als je daarna de succesverhalen van de pioniers kunt vertellen, kun je snel opschalen. Ik denk dat HANA als een raket klanten gaat binnenhalen. De lastigste fase is nu voorbij."