De eerste smartbooks van Dell zouden eind dit jaar verkrijgbaar kunnen zijn. Dat is bekend gemaakt door productmarketingmanager Todd Finch van Dell op de OpenSourceWorld-conferentie in San Francisco. Als Dell inderdaad met de smartbooks op de markt komt, is het daarmee de eerste grote leverancier. De kleinere Aziatische pc-makers zijn die smartbooks al wel aan het promoten.

Draaien langer door

Smartbooks verbruiken minder stroom en doen dus langer met hun accu's. Volgens Jay Chou, analist bij onderzoeksbureau IDC, zullen smartbooks in de toekomst niet meer te negeren zijn door de grote leveranciers. De interesse vanuit de markt zal namelijk flink groeien vanwege de lage prijs en het geringe gewicht. Wel hangt het succes sterk af van de beschikbaarheid van goede software, al dan niet via internet.

Verder zegt Dell nu zijn Linux-netbooks in de komende weken uit te rusten met de nieuwste versie van Ubuntu. Het bedrijf meldt dat Linux goed is voor ongeveer een derde van de netbooks die het verkoopt. Daarnaast kijkt Dell ook naar mogelijkheden om het op Linux gebaseerde Chrome OS van Google te gebruiken.