De ict-leverancier heeft in januari losgelaten dat het zelf clouds gaat aanbieden, in navolging van onder meer Amazon en Microsoft. Dell laat nu weten dat het “tenminste twee publieke clouds” zal aanbieden: één gebaseerd op Microsofts cloud-uitvoering Azure, en één op een ander platform. Het bedrijf maakt niet bekend wat dat Windows-alternatief zal zijn.

OpenStack

Het is al geruime tijd bekend dat Dell samenwerkt met Linux-maker Canonical, om de cloud-uitvoering van Ubuntu te leveren op zijn servers. Verder is Dell lid van de OpenStack-alliantie, opgezet door hostingbedrijf Rackspace en de Amerikaanse luchtvaartorganisatie NASA. Voor dat laatstgenoemde open cloudplatform zoekt Dell nu klanten die proef willen draaien, meldt Networkworld.com.

De plannen voor de niet-Microsoft-cloud die Dell zelf wil bieden aan klanten, is onthuld door de Britse ict-nieuwssite The Register. Dit gaat dus om cloud als dienst en niet – of niet alleen – als software voor klanten om zelf een cloudomgeving te draaien. Ook The Register acht het waarschijnlijk dat het aanbod naast Windows Azure gebaseerd zal zijn op OpenStack.

Cloud-vormen

Dell zou daarmee een infrastructuur-cloud (Infrastructure as a Service, IaaS) bieden. Dat geeft gebruikers een basale omgeving waarop zij zelf servers kunnen draaien én de daarvoor benodigde diensten, zoals uitrol- en beheermogelijkheden plus integratie van cloud-applicaties. Dell draait die clouds dan in zijn datacenters, waarvan het er flink meer heeft sinds de overname van dienstverlener Perot Systems.

Het IaaS cloud-model geeft gebruikers de meeste vrijheden - en daarmee ook veel ict-werk. Daar tegenover staat SaaS (Software as a Service) waarbij gebruikers slechts toegang hebben tot de specifiek aangeboden functie. Dit omvat onder meer Google Docs en Google Apps, naast Microsofts tegenhangers Office Web Apps, en Google Apps en BPOS (straks Office 365 geheten).

Tussen IaaS en SaaS in zit PaaS (Platform as a Service), zoals de Google App Engine of Windows Azure. Microsoft heeft Azure echter voorzien van IaaS-mogelijkheden via (kale) virtuele machines daar bovenop. De grenzen vervagen dus.