Het gaat om Epson, Hitachi, Sharp, Toshiba en HannStar, bevestigt een woordvoerder van Dell tegen Computerworld. De computerfabrikant wil een vergoeding voor lcd-schermen die het heeft aangeschaft voor een kunstmatig hooggehouden prijs. Volgens Dell zijn er prijsafspraken gemaakt, en dat is illegaal.

Kartelvorming

Het is onduidelijk hoeveel de computerfabrikant eist van de lcd-makers. Wel stuurt Dell aan op een rechtszaak die valt onder de Amerikaanse juryrechtspraak. De vijf aangeklaagde bedrijven, allen gebaseerd in Azië, hebben nog niet gereageerd op de aanklacht.

Een Taiwanese lcd-fabrikant, Chi Mei, bekende in december vorig jaar al schuld voor een vergelijkbare aanklacht. Chi Mei betaalde 220 miljoen dollar om de veroorzaakte schade te vergoeden. In totaal hebben zes bedrijven bekend zich schuldig te maken aan het kunstmatig hooghouden van de prijzen van lcd-schermen. In totaal legde de Amerikaanse rechter daarvoor boetes op van 860 miljoen dollar.

Onderzoek

Nokia en AT&T hebben naar aanleiding hiervan een eigen aanklacht over kleinere schermen ingediend tegen diverse schermmakers. Naast de Amerikaanse zaakt onderzoekt de Europese Commissie of er ook in Europa sprake is van prijsafspraken. In Brussel loopt ook nog een onderzoek naar een kartel van fabrikanten van CRT-schermen, de beeldbuisvoorgangers van lcd-schermen.