Het bod van Dell vertegenwoordigt een premium van 68 procent op de beurswaarde van het bedrijf van oud-presidentskandidaat Ross Perot. Het aandeel heeft die meerwaarde nu net na de aankondiging van de koop al ingehaald. De koper doet deze overname geheel in contanten.

Perot Systems vormt straks de wereldwijde divisie voor dienstverlening van de computerleverancier. Huidig ceo Peter Altabef blijft de leiding voeren, maar dan als divisiehoofd. De overname moet uiterlijk begin komend jaar zijn afgerond. Naar verwachting draagt de nieuwe dienstendivisie pas over anderhalf jaar bij (in Dells boekjaar 2012) aan de financiële resultaten van het bedrijf.

Andere markten zoeken

Dell zoekt al geruime tijd uitbreiding buiten zijn oorspronkelijke kernmarkt van pc's. Het bedrijf is lang geleden al aan servers begonnen en levert ook storage en netwerkapparatuur. Daarnaast is het in printers en consumentenelektronica, waaronder ook tv's, gestapt.

Aanvankelijk was de marktuitbreiding om het hoge groeitempo vol te kunnen houden, maar nu zoekt Dell andere markten op om financiële terugval op te vangen. De pc-markt heeft harde klappen gekregen van de recessie en maar liefst 80 procent van Dells omzet is afkomstig van de zakelijke computerverkoop. Dells winst in het vorige maand afgesloten tweede kwartaal van boekjaar 2010 is dan ook bijna een kwart gedaald.

De aankoop van Perot Systems is relatief klein .In de afgelopen 4 kwartalen bedroeg de bij elkaar opgetelde omzet van de twee bedrijven 16 miljard dollar. Daarvan komt 8 miljard uit diensten en ondersteuning, maar Perots eigen jaaromzet was 'slechts' 2,78 miljard dollar. Het zijn echter de marges en de groeipotentie die de koop aantrekkelijk maken.

Eigen diensten eerst

Dell heeft onlangs al IBM-topman David Johnson in dienst genomen die bij IBM ging over fusies en overnames. IBM heeft die overstap nog tevergeefs aangevochten via de rechter. Verder had Dell sinds eind juli 11,7 miljard dollar in kas. Een grote overname was dus al verwacht. Analisten hadden daarbij Perot Systems al wel in de kijker staan als prooi voor Dell.

De computerleverancier had lang geleden juist relaties aangeknoopt met dienstverleners Unisys en Getronics voor services op zijn producten. Dat betrof niet simpele helpdeskdiensten, maar juist de lucratieve complexere services voor complete infrastructuren en datacenters.

Concurrent HP heeft in mei vorig jaar al dienstverlener EDS ingelijfd. Die overname heeft de winstval vorige maand wat gedempt. IBM heeft al tijden een flinke eigen dienstentak. Het heeft die echter jaren terug ook al uitgebreid middels overnames zoals die van PriceWaterhouse Coopers. Die dienstverlener is eerder bijna ingelijfd door HP, voor een veel hoger bedrag dan wat IBM uiteindelijk heeft betaald.