De Amerikaanse districtsrechter Richard Leon keurde het voorstel goed nadat ceo Michael Dell rechter Leon in een hoorzitting had verzekerd, dat de computerfabrikant de beloofde beterschap ook werkelijk zou realiseren.

De zaak draait om de beschuldiging van de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat Dell betalingen van Intel had misbruikt om daarmee gedurende vijf jaar de winst van Dell tegenver beleggers op Wall Street op te kloppen.

Michael Dell stemde erin toe om zelf een bedrag van 4 mijoen dollar van de boete te voldoen. Verder zegde het bedrijf toe om de procedures rondom het pubiceren van financiële informatie aan aandeelhouders te zullen aanscherpen.

Ongebruikelijk besluit

Het enkele maanden geleden geformuleerde schikkingsvoorstel met de SEC van 100 miljoen dollar in de al vijf jaar slepende procedure is zeker niet de hoogste boete die het agentschap in de geschiedenis heeft binnengehaald. Maar het is wel uitzonderlijk dat de SEC besloot om een nog in functie zijnde ceo van een grote multinational aan te klagen, en erin slaagde om hem tot een miljoenenschikking te bewegen.

In de aanklacht stelde de SEC dat Michael Dell in samenwerking met twee andere topmanagers een valse voorstelling hadden gegeven van de manier waarop Dell haar omzetdoelstellingen in de periode tussen 2001 en 2006 had gehaald of overtroffen. Zonder de van Intel ontvangen betalingen zou Dell de verwachtingen van beursanalisten over de gewraakte periode in geen enkel kwartaal hebben gehaald.

De zaak was voor een aantal vakbonden aanleiding om het vertrek van Dell als topman te eisen. In een aandeelhoudersvergadering kregen ze een kwart van de stemmen mee, maar dat was te weinig.

Bron: ChannelWorld