Dell gebruikt een regel in de licentie van Windows Vista Business en Windows Vista Ultimate die fabrikanten toestaat om een downgrade naar Windows XP te leveren. Wie een licentie voor een van de twee Vista-versies aanschaft, heeft anders gezegd het recht zijn besturingssysteem zelf uit te kiezen. Diezelfde optie is overigens beschikbaar voor bedrijven met een zogenaamde 'site license'.

Een woordvoerder van Dell bevestigde de plannen tegenover het Amerikaanse Infoworld, een zustersite van Techworld. Op donderdag had Microsoft-baas Steve Ballmer al gesuggereerd dat de firma de zijn plannen rond Windows XP mogelijk zal herzien.

Vista DVD meegeleverd

Dell zal zowel zakelijke als consumenten-modellen van desktop pc's en notebooks gebundeld met Windows XP Professional aanbieden. Klanten krijgen daarnaast een DVD met Windows Vista meegeleverd. De fabrikant belooft XP te blijven aanbieden zolang Microsoft deze optie biedt.

Het is overigens nog niet duidelijk of Dell ook XP drivers voor nieuwe hardware beschikbaar zal stellen. Klanten kunnen bijvoorbeeld bij de Vostro 200 desktop een draadloze netwerkkaart bestellen waarvoor geen XP drivers bestaat.

Bron: WebWereld Bron: Techworld