Het nieuws, dat werd aangekondigd tijdens een presentatie van de kwartaalcijfers, kwam ondanks de vele speculaties toch nog onverwacht. Dell zweert al meer dan twintig jaar bij Intel-chips.

Dell leek in maart al enigszins richting AMD te bewegen toen het Alienware, een leverancier van gaming-pc's met zowel Intel- als AMD-processors, overnam. Maar nu zegt Dell dus ook zijn nieuwe lijn enterprise servers met AMD-chips uit te willen rusten.

Klanten kunnen straks kiezen tussen Intels Woodcrest- en AMD's Opteron-processor, aldus Dell. De nieuwe enterprise servers moeten nog voor het einde van 2006 verschijnen.

Dell worstelt al enige tijd met tegenvallende groeiresulaten. De beslissing om nu toch met AMD in zee te gaan moet de pc- en serverfabrikant een opkikker geven. Aan de andere kant krijgt Dell er ook concurrenten bij: Suns Galaxy- en Fire-servers bijvoorbeeld bevatten eveneens AMD-processors.

Bij Sun is niemand verbaasd. "Ik begrijp niet wat Dell ervan weerhouden heeft om de deal te sluiten", stelt Pradeep Parmar, productmanager bij Sun. "We zagen de voordelen drie jaar geleden al."

Dell is met 18,1 procent marktaandeel nog altijd de grootste pc-leverancier ter wereld. HP volgt Dell op de voet, met 16,4 procent. Dell hoopt met zijn nieuwe AMD-servers vooral zijn aandeel te vergroten in relatief nieuwe markten als China, India en Brazili├ź. Bron: Techworld