Dell zegt een licht herstel te zien van de PC-markt. De tweede helft van zijn fiscale jaar zal beter gaan dan het eerste, zo zegt Michael Dell bij een toelichting op de cijfers over het tweede kwartaal.

Dell zegt een licht herstel te zien van de PC-markt. De tweede helft van zijn fiscale jaar zal beter gaan dan het eerste, zo zegt Michael Dell bij een toelichting op de cijfers over het tweede kwartaal.

In dat tweede kwartaal werd 22 procent minder omgezet dan over dezelfde periode vorig jaar. Vooral de vraag uit de grootzakelijke markt blijft nog ver achter en is 32 procent minder dan vorig jaar. Daarentegen doet de overheidsmarkt het goed. Daarin haalt Dell op dit moment de grootste omzet, 3,8 miljard dollar, 20 procent meer dan in het eerste kwartaal en ‘slechts’ 16 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de consumentenmarkt gaat beter dan verwacht. Het aantal producten dat de fabrieken van Dell verliet, is met 17 procent gestegen, de omzet daalde met 9 procent in vergelijking met vorig jaar.

Kostenbesparingen

Door het kostenbesparingsprogramma dat Dell anderhalf jaar geleden heeft ingezet en dat 4 miljard dollar moet opleveren, vergrootte Dell wel zijn bruto marge naar 18,7 procent. Daarnaast begint EqualLogic goed bij te dragen aan de omzet van Dell. De iSCSI opslagsystemen brachten 42 procent meer op dan vorig jaar.

Dell voegde 1,1 miljard dollar toe aan zijn cash en heeft nu 12,7 miljard dollar achter de hand voor een of twee grote overnames. De totale omzet in het tweede kwartaal kwam op 12,764 miljard dollar. De winst bedroeg 472 miljoen dollar, 23 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2008.

Herstel

Volgens Dell zal in het derde kwartaal meer vraag komen uit de consumentenmarkt en van de Amerikaanse overheid. Wel waarschuwt het bedrijf dat het derde kwartaal traditioneel een zwak kwartaal is in de grootzakelijke markt. Dell verwacht een herstel van de zakelijke markt pas in het jaar 2010. De verbetering zal zich eerst in de US voordoen. Verder verwacht Dell een stijging van de componentenprijzen en aanhoudende prijsconcurrentie. Om die uitdagingen aan te gaan, kondigt Dell een onverminderde aandacht voor kostenbesparingen aan.

Bron: Channelworld.nl