Zowel Dell als hardware leverancier Scholten Awater weigert ieder inhoudelijk commentaar zolang het geschil onder de rechter is. Ook een woordvoerder van het projectbureau Easi2010 dat de aanbesteding ter hand neemt, mag niets zeggen. Daardoor is het onduidelijk welke bezwaren beide leveranciers hebben tegen de gevolgde procedures en de gunning aan Fujitsu.

Contract 25 miljoen euro waard

Eerder deze maand werd bekend dat Fujitsu voor de komende vier jaar de werkplekken mag verzorgen voor het Rijk, inclusief de Tweede Kamer, het CBS en de OPTA. Het gaat om desktops, notebooks, thin clients en beeldschermen. Het contract heeft een waarde van 25 miljoen euro.

Het gaat om het cluster Werkplekken dat onderdeel is van een rijksbrede ict-gunning, Easi2010 geheten. Daarin worden alle hardware en managed services binnen het Rijk en bij Rijksgerelateerde diensten gegund. Het gaat daarbij om zeven clusters, voor onder meer printdiensten, hosting, werkplekken en managed services. De aanbestedingen zijn dit jaar van start gegaan en het cluster Werkplekken was de eerste die aan een inschrijver was gegund.

Twee rechtzaken tegen staat

Fujitsu won daarmee de slag van de concurrerende inschrijvers, waaronder dus Dell en Scholten Awater. Die twee kennen elkaar goed omdat zij vaak samenwerken bij het invullen en beheren van werkplekken bij grote klanten. Ditmaal schreven ze ieder seperaat van elkaar in en waren ze dus concurrenten. De procedures die beide aanspannen, zijn eveneens gescheiden. Op 31 augustus dient er dus twee keer een kort geding tegen het Rijk voor de Haagse rechter.

De beide leveranciers hadden tot 21 juli de tijd om tegen de gunning van de opdracht aan Fujitsu in beroep te gaan en dat is nu dus gebeurd. Zolang die procedure loopt, is de gunning nog niet gedaan en staat Fujitsu formeel nog met lege handen.