De bedrijven maakten de samenwerking woensdag bekend en omvat, zo staat in de bekendmaking, toekomstige producten en diensten "op verbeterde 'data-first' ervaringen".

Telefónica is in Europa onder meer actief in Spanje, Tsjechië en Groot-Brittannië, waar het onder de naam O2 opereert. In Latijns-Amerika heeft de Spaanse telecomgigant ook een stevige vinger in de pap.

Android-smartphone

Voor Dell is de alliantie belangrijk om ook op mobiel gebied door te breken. De hardwaremaker praat al jaren over de eigen smartphone-aspiraties, maar is er tot op heden slechts in geslaagd een telefoon, de Mini 3i met Android, in China op de markt te brengen.

In 2010 wil Dell ook nog andere mobiele apparaten op de markt brengen. De Aero-smartphone komt uit in de VS, en er zijn nog plannen met Windows Phone 7. Ook is Dell een van de vele bedrijven die werkt aan een eigen tablet.

De Telefónica-deal is een grote overwinning voor Dell, zegt IDC-analist tegen IDG News Service. "Het is een grote internationale speler met veel bezit in Latijns-Amerika." Omgekeerd heeft Telefónica met Dell een partner die niet alleen smartphones, maar ook netbooks met mobiele datadiensten kan leveren.