Cisco heeft in maart de langverwachte eigen bladeservers onthuld en die in juni aangevuld met rackservers. Voor dit zogeheten Unified Computing System (UCS, codenaam California) werkt Cisco samen met VMware en BMC, leveranciers van respectievelijk virtualisatie- en beheersoftware. Serverleverancier HP en IBM zijn in april al elk met een weerwoord gekomen en Dell komt nu met een breder antwoord.

Doel: datacenter

Dell zet een samenwerking op met netwerkbedrijf Brocade, oorspronkelijk san-leverancier (storage area network), en beheersoftwareproducent Scalent. Laatstgenoemde tooit zijn producten met de hippe omschrijving 'cloud enterprise infrastructure software'.

Dell wil hiermee zijn Efficient Enterprise-strategie uitbouwen, die het in maart aankondigde. Dit omvat naast het bieden van alle benodigde elementen voor het datacenter ook dienstverlening daarvoor.

Breder bereik

Brocade-producten worden straks onder Dells eigen naam verkocht. Daarnaast werken de twee actief samen om de virtualisatiemogelijkheden van hun producten te verbeteren. Dit omvat beheer van virtuele servers en het opzetten van een complete virtuele infrastructuur. De software van Scalent speelt hier op in. De drie leveranciers hopen zo klanten integratiewerk te besparen.

Dell verkrijgt met deze samenwerking een breder aanbod en daarmee in theorie een groter bereik in de enterprisemarkt. Brocade krijgt via Dell meer toegang tot de middenmoot van de markt. Jaren geleden heeft storageleverancier EMC dat al gedaan via een vergaande samenwerking met Dell. Brocade kocht ruim een jaar geleden netwerkproducent Foundry als antwoord op Cisco's ambities op het gebied van san. Overigens is Brocade ook partner in IBM's antwoord op Cisco's plannen voor de servermarkt.

Eerste UCS-klant

Ondertussen maakt Cisco zijn eerste klant voor UCS bekend. Dat is het Amerikaanse bouwbedrijf Tutor Perini, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Die aannemer in Californië telt 7500 werknemers en was net bezig met een grote datacenterconsolidatie. Cisco kwam toen net met zijn UCS en is daarbij op de valreep meegenomen in de offerte-ronde. Die heeft het dus gewonnen.