Dell gebruikt hiervoor de Quad-Core Xeon 5300-processor van Intel in zijn Poweredge-rack en bladeservers, en in zijn Precision-werkstations.

"We zien door de introductie van onze nieuwe systemen met vier kernen dat dit het begin van het einde is voor de vier-socketmarkt", zegt Neil Hand, vice-president bij Dell. Wel zal het volgens Hand nog drie tot vier jaar duren voordat de vier-sockets helemaal verdwenen zullen zijn.

Dell stelt dat een quadcore in een tweewegserver tot wel 63 procent beter kan presteren en bovendien energiezuiniger is dan dualcore-processors in vier sockets.

Volgens Hand kunnen de prestaties in gevirtualiseerde omgevingen nog verder worden verbeterd. Dell is onder meer oem-partner met Vmware voor de virtualisatiesoftware.

Volgens Hand is Dell in staat geweest op zijn eigen it-afdeling duizend applicaties te consolideren op honderd servers met Vmware. Als de fabrikant dit nu zou doen met quadcores, dan zouden volgens Hand slechts 60 tot 70 servers nodig zijn.

AMD AMD, Intels grootste concurrent, komt naar verwachting pas halverwege volgend jaar met zijn quadcore-processors op de markt. Dell zegt ook die processors dan te zullen ondersteunen. Bron: Techworld