De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt Dell ervan zijn kwartaalcijfers in de jaren 2002 tot in 2006 te hebben opgehoogd met geld dat het kreeg van Intel. De chipmaker betaalde Dell met kortingen achteraf als het geen chips van concurrent AMD zou gebruiken, zo staat in de aanklacht die de SEC heeft ingediend.

Intel is eveneens onderwerp van onderzoek in de Verenigde Staten. Intel zou in deze zaak al dicht bij een schikking zijn. In Europa heeft Intel al een boete gekregen van de Europese Commissie van ruim een miljard euro vanwege de illegale kortingen. Intel heeft daar beroep tegen aangetekend.

Geld was hard nodig

Dell heeft het geld van Intel overigens hard nodig gehad. Zonder de terugbetaalde kortingen zou het bedrijf de verwachtingen in de financiële markt niet hebben gehaald. In The New York Times zegt een medewerker van de SEC dat Dell de door Wall Street verwachte doelen alleen kon halen door ‘de regels te overtreden’.

Toen Dell besloot weer PC’s te verkopen met AMD-chips, verminderde Intel de kortingen flink en werden de financiële prestaties van Dell duidelijk slechter, zo vermeldt de aanklacht.

Totaal 4,3 miljard dollar

Volgens de SEC heeft Intel Dell in totaal 4,3 miljard dollar betaald. Intel verhoogde de kortingen in 2003 toen Dell met AMD in gesprek was om een aandeel in de chipmaker te kopen. Doordat Intel hogere kortingen beloofde, staakte Michael Dell die onderhandelingen, zegt de SEC.

Zoals gebruikelijk in dit soort zaken zegt Dell dat de schikking met de SEC niet betekent dat het schuldig of onschuldig is. Wel heeft het bedrijf al eerder zijn financiële cijfers over de jaren 2002 tot 2007 herberekend en bijgesteld.

Ook Michael Dell moet betalen

De schikking heeft ook gevolgen voor enkele topmanagers van Dell, die op persoonlijke titel zijn aangeklaagd. Michael Dell en voormalig ceo Kevin Rollins betalen ieder vier miljoen dollar. De voormalige financieel directeur James Schneider heeft een schikking getroffen van 3 miljoen euro.

De volgende zitting in de zaak tegen Intel staat gepland in september. Of die zitting doorgaat is onzeker, aangezien Intel en de Federal Trade Commission, die oneerlijke handelspraktijken onderzoekt, elkaar tot 6 augustus hebben gegeven om tot een schikkingovereenkomst te komen.