Die inschatting komt nu van het bedrijf Institutional Shareholder Services (ISS), een grote Amerikaanse adviseur voor grote aandeelhouders. Deze positieve impuls voor het plan van CEO Michael Dell komt als een verrassing, weet The New York Times. De verwachting was eerst dat ISS een negatief advies zou afgeven over de uitkoop. Het gaat hier om het oorspronkelijke plan van oprichter Dell in samenspel met investeringsmaatschappij Silver Lake Partners en een miljardenlening van Microsoft.

Meerwaarde en harde contanten

Het bod van in totaal 24,4 miljard dollar om computerleverancier en dienstverlener Dell van de beurs te halen, is omstreden.Dit ondanks het feit dat hiermee een kwart meerwaarde wordt geboden ten opzichte van de beurskoers vóór de bekendmaking van de plannen. ISS roemt in zijn advies nu die meerwaarde, naast de zekerheid van de contanten die aandeelhouders dan krijgen.

Daarnaast is de financiële adviseur positief over het afschuiven, middels de voorgestelde koop, van de risico's die Dell momenteel loopt. Die risico's bestaan uit de afbrokkelende pc-business en de geplande transformatie van het bedrijf. Eerstgenoemde levert verliezen op, wat het tweede moet goedmaken alleen is onzeker hoe en wanneer dat precies gebeurt. Onderzoeksbureau Gartner stelt dat Dell de pc-divisie wil afstoten, net zoals HP eerder heeft geprobeerd.

Lange versus korte termijn

Het plan van Michael Dell, die 16 procent van de firma bezit, is hoe dan ook meer voor de langere termijn. Hij schreef zelf al in een interne memo meer tijd, investering en geduld nodig te hebben voor de transformatie. Aandeelhouders zijn daarentegen vaak gericht op gewin op de kortere termijn. Momenteel lijken die twee niet goed verenigbaar voor het computerbedrijf.

De uitkoopplannen zijn al op tegenstand gestuit, door onder meer risico-investeerder Carl Icahn. Hij heeft eigen plannen en is met een hoger bod gekomen. Volgens onderzoeksbureau Ovum zijn de twee alternatieve biedingen, van Icahn en van investeringsbedrijf Blackstone, niet goed. Ze zijn slechts uit op snel winstbejag en bedreigen dus de toekomst van Dell, aldus Ovum-analist Carter Lusher.

'Beursexit vergroot slagingskans'

Ook het huidige bestuur van Dell ziet niets in het plan van Icahn. Over tien dagen is er een algemene aandeelhoudersstemming over de uitkoopplannen, meldt The Wall Street Journal. De nu door ISS uitgesproken steun kan bepalend zijn. Die adviseur voor institutionele beleggers is het eens met Michael Dell dat een beursexit de geplande transformatie sneller kan laten verlopen en dus een grotere kans op succes geeft.

CEO Michael Dell wil het door hem opgerichte IT-bedrijf transformeren, en wil daarvoor aan de pressie van de beurs ontkomen.