Deze verandering is het gevolg van sata, iscsi en de simpele installatiesoftware die sommige leveranciers bij hun san-hardware leveren. Tegenwoordig kan men een terabyte netwerkopslag krijgen voor minder dan 10.000 dollar en de mogelijkheden van de bijgeleverde beheersoftware zijn soms ronduit verbazingwekkend.

De Dell/EMC AX100i is identiek aan de oorspronkelijke AX100 met de voor de hand liggende uitzondering van de iscsi-poorten op de sp's (serviceprocessors). Met een topcapaciteit van drie terabyte in de vorm van twaalf 250 GB sata-stations kan de AX100i aan elke toepassing voor kleine bedrijven worden aangepast. Dankzij de iscsi-interfaces kunnen kleinere winkels standaard gigabit-netwerkinterfaces op hun servers gebruiken als iscsi-poorten (met software-initiators) en gigabit kopernetwerkswitches in plaats van dure fc hba's en fabric-switches — waarmee de algemene kosten van de oplossing nog verder omlaag gaan. De prestaties zijn niet vergelijkbaar met die van een fc san, maar bij centrale toepassingen is een hoge beschikbaarheid van de opslag het doel, dus hebben de allerhoogste prestaties niet de hoogste prioriteit.

Zo eenvoudig

Evenals met de originele AX100 vormt de san-nieuweling de doelgroep van de AX100i. Een beginner kan de AX100i zonder problemen binnen één dag implementeren. Sterker nog, toen de AX100i-array van Dell arriveerde, kon ik de AX100i binnen een uur op een Linux- en een Windows-server configureren en implementeren — zelfs zonder de complete handleiding, die Dell had vergeten mee te sturen met het evaluatieproduct. Toegegeven, ik heb al vrij veel met iscsi en fc san's gewerkt, maar het is echt makkelijk.

EMC's toepassing Navisphere Array Initialization installeert de AX100i, waarbij het hostsysteem een netwerkinterface moet hebben op hetzelfde fysieke segment als de beheerpoorten van de sp's van de AX100i. Als de array is gevonden, kunnen verificatie- en ip-parameters worden geconfigureerd voor een permanente implementatie. Hierna wordt het beheer van de AX100i afgehandeld via de Navisphere Express webconsole op de AX100i. De eerste configuratie was zo makkelijk als wat.

Ook het definiëren van arrays en virtuele schijven gaat zo makkelijk. U selecteert de fysieke schijven in een representatief raster, definieert de array-parameters als streepgrootte en klaar is kees. Vervolgens kunt u virtuele schijven van verschillende grootten maken en deze aan specifieke hosts binden voor een goede presentatie. U kunt net zo makkelijk virtuele schijven uitbreiden, mits binnen de grenzen van de array.

Er deed zich echter wel een probleem voor met de eerste configuratie van de array. Toen de testeenheid voor het eerst werd opgestart, was de tweede sp niet beschikbaar voor configuratie. Hoewel de sp aanwezig was en pingen ook lukte, kon ik de ip en het subnet dat aan de iscsi-poort was toegewezen, niet wijzigen. Nadat ik door de herstelprocedure van Dell was gelopen, wilde deze sp gewoon niet goed werken, behalve als er een host aan gekoppeld was. Dell stuurde een andere machine, waarna deze in eerste instantie dezelfde kuren vertoonde, maar door te resetten was dat probleem op de een of andere manier opgelost.

Elke server die verbinding maakt met de AX100i moet worden geconfigureerd met een iscsi hba of een softwarematige iscsi-initiator, en de serverconfiguratietoepassing Navisphere moet worden uitgevoerd op de server om de server aan de array te koppelen. Beide stappen konden zonder problemen worden uitgevoerd op Windows Server 2003 en op Linux. Hoewel Dell officieel geen Linux-hosts op de AX100i ondersteunt, zijn ze volstrekt compatibel. Sterker nog, de beheer-cd die bij de array werd meegeleverd, bevat de vereiste initialisatie- en serverbeheertoepassingen voor Linux.

Alles moet altijd sneller

Aan de Windows-kant moet voor het koppelen van san-volumes aan een server met redundante paden naar de array EMC's PowerPath worden gebruikt. Dit is de standaardwerkwijze, en leverde geen verrassingen op. De Windows-server accepteerde één pad naar de san en PowerPath hield het redundante pad volgens verwachting goed aan. De AX100i biedt ondersteuning voor acht servers met redundante paden, voor in totaal 16 verbindingen. U kunt heel eenvoudig momentopnamefuncties installeren voor snel gegevensherstel.

Helaas moet voor dit installatie- en configuratiegemak van de AX100i wel een prijs worden betaald. Functies die je zou verwachten in een willekeurige iscsi san-oplossing — jumbo frame-ondersteuning en flowcontrol-instellingen op iscsi-poorten — zijn in geen velden of wegen te bekennen. Nergens in de Navisphere Express console waren deze instellingen beschikbaar voor inspectie of aanpassing. Deze instellingen kunnen een grote invloed hebben op de prestaties van een iscsi san. In het geval van de AX100i bleek de afwezigheid ervan de prestaties van de san ernstig te benadelen.

Uit pingtests bleken de iscsi-poorten niet in staat ports pakketten groter dan 432 bytes te verwerken, waardoor de gemiddelde prestaties van de array tussen de 30 mbps en 40 mbps op Windows én Linux bleef steken. (Ik heb de san getest met softwarematige iscsi-initiators en een Dell PowerConnect 5524 gigabit switch met jumbo frames ingeschakeld.) Dell zegt dat in de volgende versie van de AX100i ondersteuning voor jumbo-frames wordt opgenomen. Dat zou deze array een aanzienlijke verbetering in prestaties moeten geven. Bron: Techworld