Twee weken geleden werd de release van bèta 3 al opgeschoven van 26 januari naar 2 februari, maar die datum wordt ook niet gehaald. Volgens projectleider Mike Beltzner zijn er nog 18 bugs die verholpen moeten worden voordat beta 3 de deur uit kan. In de notulen van een vergadering van woensdag staat zelfs te lezen dat Mozilla nog niet goed kan bepalen wanneer ze met de bugs klaar zijn. Die zijn blijkbaar lastig te pletten. Een nieuwe datum wordt dan ook niet genoemd.

Vijftien van de 18 ‘priority 1 blockers’ zitten in TraceMonkey, de nieuwe JavaScript engine die Mozilla vorig jaar introduceerde. Bugs met een prioriteit 1 houden, gesteld dat ze onopgelost blijven, de release van de bèta 3 tegen. Beltzner zei dat er binnen een paar dagen nog een keer gesproken zal worden met het TraceMonkey team, om te kijken hoe ver ze dan zijn. Pas daarna komt Mozilla met een nieuw tijdschema.

Overigens is er geen sprake van dat TraceMonkey uit Firefox 3.1 wordt gehaald. Mozilla gelooft heilig in de JavaScript engine. Volgens Beltzner is de engine twee keer sneller dan die in Firefox 3.0 en zelfs negen keer sneller dan die in Firefox 2.0. Hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om mensen die nightly builds van 3.1 gebruiken terug te sturen naar de oude snelheden.

Overigens lukte het Beltzner ook om de bugs te bagatelliseren. Hij verklaarde dat de bugs van het soort zijn dat niet veel mensen vaak in de weg zal zitten. Hij heeft het over crashes die optreden bij maar een klein percentage van de websites. Maar natuurlijk willen ze bij Mozilla helemaal geen crashes, dus is bèta 3 uitgesteld.

Bron: Techworld