Nvidia blaast hoog van de toren met zijn Founders Edition-grafische kaarten die werden onthuld samen met de raytracing-kaarten GeForce RTX 2070, RTX 2080 en RTX 2080 Ti, maar dat zijn niet de enige grafische kaarten met twee fans die op 20 september op de wereld worden losgelaten. Er is meer en er is zelfs hardware met drie fans omdat Nvidia-partners als Asus, EVGA en Zotac hun eigen aangepaste GeForce RTX-kaarten introduceren.

Minder CUDA-cores

Geen van deze kaarten is overigens goedkoop en vaak wordt de prijs zelfs opgekrikt met deze versies die van zichzelf al duurder zijn dan eerdere geForce-generaties. De extra RT-cores en tensors in de nieuwe GPU-architectuur met realtime raytracing zijn krachtiger dan de eerdere slagen met simpelweg meer CUDA-cores die we zagen in upgrades van Nvidia.

De GeForce RTX 2080 (700 dollar) heeft bijvoorbeeld 500 minder CUDA-cores dan de eerdere GTX 1080 Ti en de RTX 2070 (500 dollar) heeft er 250 minder dan de GTX 1080, maar heeft dezelfde richtprijs bij de introductie ervan.

Opgepast dus, Nvidia's nieuwe generatie zal ongetwijfeld prachtig presteren met games die raytracing gebruiken, maar de verlaging van CUDA-cores heeft potentieel een prestatie-impact op traditionele 'gerasterde' games. Dat is overigens niet zeker, want Nvidia heeft wellicht de cores verbeterd. Het is afwachten op de praktijkresultaten en als dit je niet lekker zit, kun je misschien beter even wachten met voorbestellen tot er onafhankelijke benachmarks beschikbaar zijn.

Kloksnelheden vaak niet genoemd

Nog een tweede kanttekening is dat in de bestellijsten die we kregen voor de eerste verkoop geen specifieke kloksnelheden zijn vermeld. Dus we kunnen er ook niet van uitgaan dat ze ge-overklokt zijn. Opgelet dus. Als deze twee opmerkingen geen zorg voor je zijn, laten we dan beginnen met de GeFore RTX 2080 Ti, omdat dit het topmodel van Nvidia zelf is en op papier is hij erg indrukwekkend (afgezien van de richtprijs van 999 dollar dan). Als je al zou willen voorbestellen, lijkt dit een goede keus.

Verder hebben we deze lijst opgesplitst per leverancier. Er zijn nog meer modellen aangekondigd, waaronder populaire hardware als EVGA FTW-kaarten iCX-koeling en Asus ROG Strix-kaarten met drie fans, maar als je hem nog niet kunt bestellen, hebben we hem niet meegenomen in dit overzicht.

EVGA is al jaren een prima merk voor de echte gamer. Met e Ultra-branding van de eerstgenoemde kaart (meerprijs: 50 euro) zou je een flinke overklok of andere opvallende feature verwachten, maar ook hier is de informatie van de kaarten schaars. Er staan meer details op deze pagina over EVGA's RTX-opties, maar ook hier is geen specificatieverschil te vinden tussen deze twee kaarten. Raar.

EVGA GeForce RTX 2080 Ti XC Ultra Gaming (Bijvoorbeeld: 1399 euro bij Alternate

EVGA GeForce RTX 2080 Ti XC Gaming (Bijvoorbeeld: 1349 euro bij Alternate)

Los daarvan ziet de overkloksoftware Precision X1 er in zijn nieuwe interface heel gelikt uit.

Dit is de RTX 2080 (geen Ti) die EVGA's nieuwe dual-fan koelerontwerp gebruikt. De fabrikant heeft ook triple-fan modellen genoemd, maar die zijn nog niet aangekondigd en ook nog niet te bestellen.

EVGA RTX 2080 XC Gaming (Bijvoorbeeld: 929 euro bij Alternate)

Zoals je misschien al raadt als je de naam ziet, heeft deze editie van Asus ook een ontwerp met twee fans.

ASUS Dual GeForce RTX 2080 Ti OC edition (Bijvoorbeeld: 1399 euro bij

Alternate)

Oh, die ROG Strix heeft een gave cooler! Jammer dat alleen de RTX 2080-chips worden gebruikt, en niet de RTX 2080 Ti. Ook deze suggereert qua naam dat er te overklokken valt, maar met hoeveel wordt niet vermeld.

Asus GeForce RTX 2080 ROG Strix OC (Bijvoorbeeld: 1049 euro op Alternate)

Gigabyte heeft ook een triple-fan ontwerp. En ook deze meldt 'OC' maar wederom geen specificaties van de potentie tot overklokken.

Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti Gaming OC (Bijvoorbeeld: 1299 euro op Alternate)

Onderstaande kaart lijkt op de vorige, maar heeft de naam 'Windforce OC' en is vijf tientjes goedkoper. Dit begint allemaal een beetje op lootboxes te lijken: koop deze kaart en wie weet wat je krijgt.

Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti Windforce OC (Bijvoorbeeld: 1249 euro op Alternate)

De -Gaming OC op de RTX 2080-chipset is een stuk goedkoper. Hij ziet er verder hetzelfde uit als de andere modellen, dus om nog enigszins variatie in dit artikel aan te brengen heb je hier de achterkant. Daaronder de -Windforce OC van de 2080-chipset, met het aansluitingenpaneel.

Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC (Bijvoorbeeld: 929 euro op Alternate)

Gigabyte GeForce RTX 2080 Windforce OC (Bijvoorbeeld: 879 euro op Alternate).

MSI heeft weer een mooi design met drie fans waarvan er eentje kleiner is dan de andere twee. Daarnaast krijg je de goed aangeschreven koeler Gaming X. En het lijkt erop dat dit een RGB-lichtjesspektakel is. We hebben eigenlijk alleen maar meer vragen als we deze grafische kaart zien:

MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio (Bijvoorbeeld: 1349 euro op Alternate)

De versie op de 2080-chipset ziet er verder helemaal hetzelfde uit, dus in het kader van "verandering van spijs doet eten" hier het achterkantje:

MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio (Bijvoorbeeld: 949 euro op Alternate)

INNO3D, met zijn RTX-lijn ook een design met drie fans, vermeldt tenminste wel kloksnelheden van de GPU en dat is voor dit model 1590 MHz.

INNO3D GeForce RTX 2080 Ti Gaming OC (Bijvoorbeeld: 1279 euro op Alternate)

De versie van deze kaart op de 2080-chipset klokt op 1755 MHz.

INNO3D GeForce RTX 2080 Gaming OC (Bijvoorbeeld: 899 euro op Alternate)

Mocht het nog niet duidelijk zijn geworden in het voorgaande: je kunt echt beter wachten op de recensies dan nu een klein kapitaal uit te geven aan hardware waar nog te weinig praktijkinformatie over is. Op papier ziet het er allemaal fantastisch uit en het staat buiten kijf dat raytracing een fundamentele verandering is voor pc-gamers.

Dit is allemaal nieuw. Nieuw terrein betekent ook onbekende gevaren en misschien laat je liever andere cowboys voor om te zien wat zich schuilhoudt in deze heuvels. Ik schrijf voor m'n brood over GPU's en ik game als ik niet aan het werk ben. Ik ben dol op grafische kaarten. Echt dol. En als je kijkt naar hoe raytracing eruit ziet, begin je al te kwijlen bij trailers als deze:

Maar er zijn nog zoveel onbeantwoorde vragen met deze nieuwe RTX 20-generatie en het lijkt me niet meer dan verstandig om de boot even af te houden om te zien hoe snel deze snelle jongens daadwerkelijk zijn in de praktijk, zelfs als dat betekent dat je deze boot even mist en nog langer moet wachten op je nieuwe grafische hardware.