Seksrobot Samantha heeft, naast een modus voor het hele gezin, nu ook een functie die controleert hoe het apparaat behandeld wordt. Als het gedrag van de persoon die met de bot "bezig is" te agressief is, schakelt Samantha zichzelf uit en reageert ze nergens meer op.

Deze feature wordt de "dummy mode" genoemd en is ingebouwd op verzoek van de vrouw van de uitvinder, Dr. Santos. Het idee achter deze modus is om ervoor te zorgen dat eigenaren de robots met meer respect behandelen en ervoor zorgen dat zij zich uiteindelijk ook beter gedragen bij menselijke partners.

Santos meldt verder niet waarom zijn vrouw met dit verzoek kwam, maar nieuwssite Gizmodo denkt dat het wat te maken heeft met de manier waarop de robot is behandeld op een Oostenrijkse elektronicabeurs. Veel bezoekers gedroegen zich als barbaren en aan het einde van het evenement moest ze zelfs terug naar de fabriek voor reparaties.

Averechts effect

Wij betwijfelen overigens of deze dummy modus voor het gewenste effect zal zorgen. Als de robot zichzelf uitschakelt bij onjuist gedrag, betekent het niet dat de eigenaar niets meer kan doen met de robot. AJ Dellinger van Gizmodo denkt zelfs dat deze modus het tegenovergestelde teweeg brengt. "Er zijn geen gevolgen voor de persoon als ze ervoor kiezen seks met de roerloze robot te hebben, hierdoor zou deze modus exact het tegenovergestelde signaal af kunnen geven."