Met de upgrade wordt Enterprise Java herontworpen voor cloud en microservices. Er wordt gestemd over de Java Community Process-specificatie voor Java EE 8 en dat moet volgende week afgerond zijn.

Volgens de officiële specificatie draait de nieuwe versie om het simpeler maken en het geschikter maken van het platform voor opkomende cloud- en webtechnologieën. De specificatie benadrukt ook ondersteuning van HTT{/2 en HTML5.

Java EE 8 bevat een hoop technologiespecificaties, waaronder:

  • JSON-B (JSON Binding) die een binding-methode ondersteunt om Java-objecten te converteren naar JSON en andersom.
  • Updates voor JSON-P (JSON Processing API), waarmee het object-model wordt verbeterd.
  • JAX-RS (Java API voor RESTful Web Services) 2.1 reactive client API.
  • JAX-RS ondersteuning voor server-sent events, een kanaal van server naar client.
  • HTTP/2-ondersteuning in Servlet, wat een class biedt om servermogelijkheden uit te breiden.
  • Java EE Security API, wat vooral voor cloud en PaaS is bedoeld.
  • Bean Validation 2.0, waarmee Java 8-taalelementen kunnen worden gebruikt voor validatie.
  • JavaServer Faces 2.3, om server-side gebruikersinterfaces te bouwen.
  • CDI (Contexts and Dependency Injection) 2.0, waar asynchrone events worden benadrukt.

De omslag naar een modern platform voor cloud en microservices gaat in twee fases: na Java EE 8 volgt volgend jaar versie 9. Java EE 8 richt zich vooral op het configureren van services en om de status van beheerde services te controleren.

Hierna: Ruzie over de trage ontwikkeling leverde een nieuwe impuls op.

De volgende versie moet zich focussen op de uitrol van kleinere units services en een reactive programmermodel om eventgebaseerde systemen voor grote schaal te bouwen.

Referentie met GlassFish

EE is gebouwd bovenop Java SE (Standard Edition) en biedt een API en runtime-omgeving om netwerkapplicaties voor uitrol op grote schaal te bouwen. Beveiliging en betrouwbaarheid zijn de primaire doelen van de zakelijke editie. De laatste grote update, Java EE 7, kwam in juni 2013 uit en deze richtte zich vooral op HTML5 en mobility.

Orcale werkt tegelijkertijd in het Java 8 EE-ontwikkelproces aan GlassFish 5, de open source applicatieserver die een referentie-implementatie is geweest voor Java EE. Het is de bedoeling om twee GlassFish 5 builds wekelijks uit te brengen om integratie-problemen sneller op te merken. Java SE krijgt ook een upgrade. Versie 9 komt, na meerdere vertragingen, als het goed is uit op 21 september.

Opstand

Vorig jaar kwamen prominente leden van de Enterprise Java-community in opstand tegen wat ze zagen als vastgelopen evolutie van Java EE. Orcale kwam vervolgens met plannen om het platform nieuw leven in te blazen, met de opmerking dat het bedrijf eerdere Java EE-plannen in de ijskast zette omdat ze niet toereikend waren voor moderne computing-omgevingen.

Een van de rebellerende ontwikkelingen leidde tot MicroProfile, een baseline platformdefinitie voor microservices. De Eclipse Foundation heeft MicroProfile onder zijn hoede genomen en het wordt gezien als een mechanisme om de adoptie van Java EE 8 te versnellen. De huidige 1.1-versie van MicroProfile levert een stack die CDI, JSON, JAX-RS en een configuratie-API bevat.