Het Apeldoornse datacenter van colocatie-aanbieder ITB2 staat op de shortlist van finalisten voor de publieksprijs Architectuur Apeldoorn 2013. De in het oog springende schuine wanden van de gevel maken dat ‘De Brievenbus’, zoals het gebouw door omwonenden liefkozend wordt genoemd, dat dit datacenter sterk afwijkt van bestaande ontwerpen. Het design is afkomstig van architect Mike Klerks van bureau FACD uit Rotterdam. Naar de prijs dingen ook een café-restaurant, de Achmea Campus, een parkeergarage en diverse woonhuizen mee. Vrijdag vindt de uitreiking plaats.

Lees ook: 6 energie-efficiënte datacenter gewoontes 10 stoere datacenters Een kijkje in Google's datacenters

In het datacenter is een scala aan milieuvriendelijke en duurzame snufjes ingebouwd, waaronder het gebruik van milieuvriendelijke wandpanelen en LED-verlichting, het gebruik van grondwater voor verwarming en koeling van kantoorruimtes en het gebruik van regenwater voor het ‘adiabatische’ koelingsysteem. Ook de 10 procent hellende buitengevel is niet zonder reden. Het zorgt ervoor dat zoninval in het datacenter wordt beperkt en de hitteproducerende apparatuur in het datacenter minder koeling nodig heeft.

De lage PUE-waarde van 1,07 die het datacenter haalt, komt door het onorthodoxe koelsysteem. Enorme luchtschachten onderdeel zijn van het koelingsprincipe, waarbij door grote warmtewisselaars en een recirculerend binnenklimaat tegen de buitenlucht wordt gekoeld. Hierbij komt de buitenlucht niet het datacenter binnen, wat het eenvoudiger maakt de binnentemperatuur constant te houden.

In juni 2013 verwierf ITB2 vanwege dit energie-efficiënte datacenter ontwerp al een plek op de shortlist van finalisten bij de International Datacentre Awards 2013. Het energie-efficiënte ontwerp is tevens finalist bij de toonaangevende DatacenterDynamics EMEA Awards 2013. Op 12 december zullen de winnaars van de laatstgenoemde prijs tijdens een galaceremonie in Londen bekend worden gemaakt.