Intel heeft deze aankondiging al de deur uitgedaan voordat de Supercomputing 18-show begon om te voorkomen dat het zou worden ondergesneeuwd door de vele AMD Epyc server-aankondigingen. Toeval? Ik denk het niet.

De Cascade Lake-AP processoren komen met maximaal 48 cores en ondersteuning voor 12 channel DDR4-geheugen verbetering ten opzichte van het oude ontwerp en AMD's Epyc server processoren. Intel's huidige top-of-the-line processor, de Xeon Platinum 8180, heeft "slechts" 28 cores en zes geheugenkanalen, terwijl de AMD Epyc 32 cores en acht geheugenkanalen heeft.

Om tot 48 cores te komen, moest Intel iets doen wat het ooit belachelijk heeft gemaakt. Cascade Lake-AP modellen maken gebruik een Multi-Chip Package (MCP) ontwerp, waarbij de CPU eigenlijk uit vier CPU-packages bestaat die verbonden zijn door een zeer snelle interconnect. Vorig jaar werd het beroemde Epyc ontwerp door Intel belachelijk gemaakt als "vier aan elkaar gelijmde desktop-dies". Zo heeft Epyc 32 cores bereikt. Het zijn vier dies met elk acht cores verbonden door wat AMD Infinity Fabric noemt.

En nu doet Intel het dus zelf ook. De recentste chips zijn enkelvoudige packets met 28 cores. Dit was overigens niet makkelijk voor elkaar te krijgen. De wetten van de natuurkunde stonden in de weg. Het is makkelijker om kleinere pakketten van 8-12 cores te bouwen en ze samen te binden dan om één monolithisch pakket te bouwen.

Dus, de Cascade Lake-AP maakt gebruik van een paar 24-core packets gebonden door high-speed interconnects. Dit is een betere productietechniek dan het bouwen van één grote chip met 48 cores, want als er een fout in één van de 48 cores zit, is de hele chip nutteloos. In 24 cores is er minder kans dat er iets fout gaat. Dit vertaalt zich in een goedkopere chip voor de klant.

Intel heeft bevestigd dat deze chip fixes heeft voor de Meltdown en Spectre kwetsbaarheden, waardoor het de eerste chip is met hardware fixes om de problemen te beperken.

Het enige dat Intel niet heeft gezegd is of de processors hyper-threading zullen hebben, wat overeenkomt met 96 threads per chip. Intel heeft alleen gezegd dat het is gebaseerd op de Skylake architectuur, die hyper-threading heeft, maar wilde niet benadrukken dat de chip hyper-threading heeft.

Intel richt zich op HPC- en AI-markten

Intel richt zich op de HPC en kunstmatige intelligentie (AI)-branch en maakt een aantal gedurfde beweringen, zoals Linpack tot 1.21X versus Intel Xeon Scalable 8180 processor en 3.4X versus AMD EPYC 7601, Stream Triad tot 1.83X versus Intel Scalable 8180 processor, en 1.3X versus AMD EPYC 7601 en tot 17X meer AI/deep learning inference-prestaties dan de Xeon Scalable 8180.

De processor gebruikt hetzelfde 14 nm-ontwerpproces als de vorige Cascade Lake chips, maar Intel zou niet zeggen als het dezelfde LGA3647 aansluiting zou gebruiken. Als dat wel het geval is, zou Cascade Lake-AP op sommige manieren gehandicapt zijn omdat hetzelfde aantal pinnen als oudere chips betekent dat het hetzelfde aantal PCIe 3.0 banen, dezelfde geheugensnelheid en dezelfde Ultra Path Interconnect (UPI) snelheid heeft als zijn voorgangers.

Intel's Xeon Scalable processoren zullen naar verwachting in de eerste helft van 2019 beschikbaar zijn.