Gigabyte richt zich op de rijke gamer met de super deluxe, zeer complete Z390 Aorus Xtreme Waterforce. Een moederbord dat vergelijkbaar is met de al behoorlijk prijzige Z390 Aorus Xtreme (520 euro). Het grote verschil: een op maat gemaakt monoblock voor waterkoeling. Het grote koellichaam heeft geavanceerde RGB-verlichting aan boord en kan geïntegreerd worden in bestaande waterkoelingssystemen. Het monoblock koelt niet alleen de processor, maar ook de spanningsomvormers en de chipset.

De fabrikant belooft kloksnelheden van meer dan vijf GHz op alle processorcores door middel van waterkoeling. Gigabyte verwijst naar Intel's Core i9-9900k acht-core-processor, die goed overklokt kan worden. Het stroomverbruik neemt echter aanzienlijk toe, waarmee rekening moet worden gehouden als je op zoek gaat naar een voeding voor het beest dat je met dit moederbord gaat bouwen.

Onder het koelblok bevindt zich verder een speciale sensor die lekkende vloeistoffen moet detecteren en het systeem in een dergelijk geval uit te schakelen. De computer kan daarnaast ook met behoorlijk wat lucht worden gekoeld door de in totaal 16 ventilatoraansluitingen en tien temperatuursensoren op het moederbord.

Daarnaast heeft de Z390 Aorus Xtreme Waterforce drie M.2 slots, 10 GB LAN, USB 3.1 Gen 2, Thunderbolt 3, Bluetooth 5 en WLAN ac aan boord. Volgens de fabrikant is het Deluxe Mainboard bedoeld voor entertainmentprofessionals, bijvoorbeeld YouTubers of Twitch-streamers. Wij voegen daar nog hardcore-gamers (die hun bak graag tentoonstellen op Lan-parties) aan toe.

Het moederbord kost op dit moment ongeveer tussen de 1040 en 1500 euro, maar wij hebben na lang zoeken een exemplaar gevonden voor 1019 euro.