Apple heeft een reputatie hoog te houden wat betreft prijzige computers. Ook deze Apple I is daar geen uitzondering in. Deze antieke machine kostte tijdens de introductie 666,66 dollar en daarvoor kreeg je in 1976 een printplaat met daarop een processor van 1 MHz en 4KB geheugen.

De machine werd hoogstpersoonlijk door Apple-medeoprichter Steve Wozniak in elkaar gezet. Die andere bekende founder, Steve Jobs, verkocht tot halverwege 1977 ongeveer 200 exemplaren van de eerste thuiscomputer van Apple. Hoeveel machines er overgebleven zijn en nog werken, weet niemand.

22 oktober is het zover en wordt de Apple I aan de hoogste bieder verkocht. Dit exemplaar is afkomstig van een man die de machine in 1980 kocht, toen al in de wetenschap dat dit weleens een zeer gewild verzamelaarobject zou kunnen worden. Hij bewaarde de machine daarom al sinds 1989 onder glas.

Afgelopen jaren zijn enkele werkende Apple I's verkocht, allen met enige schade of modificaties vergeleken met het origineel. Veilinghuis Christies verkocht vorig jaar zomer nog een Apple I voor bijna 390.000 dollar.