Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone? Of is je laptop wellicht aan vervanging toe? Of kan je router wel een vervanger gebruiken? In dergelijke gevallen kun je gaan voor een gloednieuwe iPhone 8 of een ander bovenstaand product uit de winkel óf je kunt gaan voor een refurbished smartphone, laptop of router. De term 'refurbished' staat voor hergebruikte producten, oftewel producten die vrijwel nog helemaal nieuw zijn maar teruggebracht zijn en/of gerepareerd zijn. Er zijn héél veel voordelen te vinden wanneer we kijken naar refurbished producten. Je ziet het bijvoorbeeld flink terug in de prijs en het is beter voor het milieu. In dit artikel lees je meer over diverse voordelen van refurbished producten.

Refurbished is stukken goedkoper

We kunnen als grootste voordeel wel stellen dat refurbished producten veel goedkoper zijn dan nieuwe producten. Wanneer je een compleet nieuwe tablet, smartphone, router of laptop in de winkel aanschaft kun je behoorlijk veel geld kwijt zijn. Bij een refurbished product bespaar je al gauw tot honderden euro's! We horen je denken: 'kun je dan niet net zo goed een tweedehands telefoon bij een particulier aanschaffen?' Natuurlijk kun je dat doen, maar de kans is groot dat je dan al gauw een écht oud exemplaar koopt. Mensen verkopen hun eigen spullen pas vaak wanneer ze een nieuw abonnement kunnen afsluiten of wanneer ze hun tablet al een aantal jaren hebben gebruikt. De kans dat je een zo-goed-als-nieuw product scoort is klein. Bij een refurbished product is dit wel het geval: de producten worden altijd helemaal nagelopen en gecontroleerd, ze worden schoongemaakt en getest en gaan als nieuw de deur uit.

Altijd garantie bij refurbished

Een ander groot voordeel dat je geleverd krijgt bij refurbished is het feit dat je altijd kunt profiteren van garantie. Je koopt immers een product in een 'gewone' (web)winkel, dan mag je ook wel verwachten dat je gebruik kunt maken van garantie. Neem bijvoorbeeld refurbished Cisco routers: routers die eruit zien alsof ze net van de figuurlijke pers komen én die functioneren alsof ze net nieuw zijn. Je maakt gebruik van volledige garantie alsof je gewoon een nieuw product hebt gekocht. Neem bijvoorbeeld ook een iPhone 8 of een iPad en je hebt precies hetzelfde verhaal. Je kunt dus altijd rekenen op garantie bij refurbished, wat er ook voor zorgt dat het een fijnere oplossing is dan tweedehands kopen bij een particulier.

Veiliger dan tweedehands shoppen

Daarbij komt nog een voordeel kijken: refurbished is namelijk altijd een stuk veiliger dan tweedehands winkelen. Je weet bijvoorbeeld zeker dat professionals naar het product hebben gekeken en er alles aan hebben gedaan om alle functies (weer) te laten werken. Dat betekent dat je vrijwel 100% zeker weet dat je waar krijgt voor je geld. Ook wanneer het gaat om het daadwerkelijk aanschaffen van een refurbished product weet je zeker dat je je product krijgt. Misschien is het jou ook al eens overkomen dat je voor een paar tientjes een tweedehands item wilde kopen, netjes het geld overmaakt en vervolgens niets meer van de verkoper hoort. Dat komt helaas vaker voor dan je denkt en in veel gevallen is het lastig om via Marktplaats je geld terug te krijgen bij oplichting.

Beter voor het milieu

Het laatste voordeel van refurb is dat dergelijke producten beter zijn voor het milieu. Met het kopen van tweedehands, doch 'gerestaureerde', producten koop je dus geen nieuwe producten. Zodra de vraag naar nieuwe producten minder wordt is er een kans dat er uiteindelijk op grotere schaal ook minder wordt geproduceerd. In eerste instantie lijkt dat misschien een heel klein verschil, maar met zo'n klein ding kun je echt al verschil maken. Mocht je dus nog twijfelen over een refurbished artikel dan is dit voordeel misschien net de druppel die de emmer voor jou doet overlopen.

Zijn er ook nadelen?

'Alleen maar voordelen? Dat kan toch helemaal niet?'. Aan refurbished producten zitten nagenoeg geen nadelen. Voor sommige mensen kan het bijvoorbeeld een nadeel zijn dat je tussen dergelijke items amper een spiksplinternieuwe telefoon, router of laptop ziet staan. Je kunt bij refurb dus niet echt kiezen voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van tech en telefonie. Wanneer je dus op zoek bent naar de laatste iPhone dan ben je hierbij niet aan het juiste adres, maar wanneer je dat niet heel veel uitmaakt dan is refurb absoluut een leuke en voordelige oplossing voor jou.