Of je nou een budgetbak bouwt of een waar monster, je moet goed blijven opletten wat voor onderdelen je aanschaft. Sommige processoren kunnen op papier wel snelheidsduivels zijn, maar als het niet aansluit op je wensen, heb je er niet veel aan en zal je nooit de maximale prestaties krijgen.

Bovendien zorgt een specifieke processorkeuze er ook voor dat je vastzit aan moederborden die compatible zijn met je CPU.

Voordat wij beginnen met vergelijken melden we nog even dat er een nieuwe processorlijn van Intel klaarstaat om AMD wat wind uit de zeilen te nemen. Praktisch elke grote moederbordfabrikant heeft al aangegeven deze nieuwe modellen (de 900-series) te ondersteunen. In de zomer meldden verschillende bronnen dat Intel werkt aan zijn eerste mainstream 8-core, 16-threads desktop processor, inclusief Intel's eigen technische documenten. En zoals Anandtech opmerkte, heeft een Vietnamese detailhandelaar vijf 9000-serie processors te koop aangeboden, compleet met snelheden en feeds.

De Vietnamese lijst en de meeste geruchten wijzen op de 8-core, 16-thread chip die de Core i9-9900K wordt genoemd, terwijl een Core i7-9700K naar verluidt acht cores zonder hyper-threading zal bevatten. (Intel's huidige vlaggenschip mainstream chips, de Core i7-8700K en 8086K, hebben als maximum zes hyperthreading CPU cores. Hyper-threading kzou zowaar kunnen verdwijnen uit de mainstream Core CPU lineup buiten die top-end optie als het retaillek blijkt te kloppen. Het toont Core i5 chips met zes cores en Core i3 chips met vier cores, allemaal zonder hyper-threading.

De Intel 9000-serie kon naast moederborden lanceren met de nieuwe Z390-chipset, die in mei in de Intel-documentatie stilzwijgend genoemd waren, maar nog moeten verschijnen.

Mooie toekomstmuziek allemaal, maar laten we eerst eens kijken wat de beste opties zijn voor mensen die nu een systeem willen bouwen.

De beste processor voor de gemiddelde gamer

Daar kunnen we vrij kort voor zijn. Als het je echt puur om gamen gaat is Intel's i5-8400-processor de beste cpu voor de gemiddelde gamer. De chip heeft supersnelle single-thread-prestaties (ideaal voor games die nog steeds niet met meerdere threads overweg kunnen) en de Turbo Boost-functie zorgt ervoor dat deze processor in de nek hijgt van z'n veel duurdere grote broer, de i7-8700K.

Tegenwoordig hebben i5-processoren zes in plaats van vier cores aan boord zodat moderne multithreaded-games ook prima uit de voeten kunnen met deze chip, ondanks dat deze geen hyperthreading aan boord heeft.

Tel daarbij op dat de prijs van de i5-8400 ook nog eens zeer gunstig is en je ziet wel waarom deze processor de go-to-chip is voor de gemiddelde gamer. Als je bereid bent net iets meer uit te geven voor een stuk meer kracht, kan je ook nog kijken naar de i5-8600K. De 8400 laat zich namelijk niet zo makkelijk overklokken, dat is overigens ook niet nodig. Dit kleine monstertje houdt zichzelf goed genoeg staande zonder de trukendoos open te trekken. Tenzij je meerdere videokaarten aan elkaar wilt knopen. Let wel op dat, als dat je doel is, je ook voor de duurdere Z370-moederborden moet gaan.

Als je geen overklokplannen hebt, is een goedkopere H370 of B360 meer dan voldoende.

De Core i5-8400 is een zeer goede prijs/prestatie chip voor de hardcore-gamer, maar als je van plan bent meer te doen dan gamen, kan je misschien beter kijken in het kamp van AMD. Begrijp ons niet verkeerd. De i5-8400 staat z'n mannetje en is een echte krachtpatser, maar als je van plan bent te gaan streamen, video editen en met andere zware programma's gaat werken, kan je beter voor de tweede generatie Ryzen 5 2600X gaan. Voor die paar tientjes extra krijg je zes multithreaded cores waardoor je in totaal 12 threads tot je beschikking hebt. Bovendien kunnen alle Ryzen chips worden overklokt. De Ryzen is wat dat betreft toch meer een manusje van alles en daarom ook zeker een aanrader. Maar als je echt puur en alleen gaat gamen, ga dan voor de Core i5-8400.

De Beste Budget gaming-processor

Ben je een casual gamer, of iemand met een klein budget? Geen zorgen. We leven in een prachtig tijdperk waarin pc-gaming niet duur hoeft te zijn en AMD heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde prijs nog veel verder omlaag kon dankzij de superkrachtige (maar zeer betaalbare) APU's. De Ryzen 3 2200G veegt de vloer aan met concurrerende processoren in dezelfde prijscategorie en zorgt ervoor dat je geen geld hoeft uit te geven aan een losse videokaart.

De Ryzen 3 2200G kost slechts iets meer dan 100 euro en daar krijg je heel veel voor terug. Deze APU heeft 4 Ryzen CPU cores aan boord en maar liefst 8 Radeon Vega compute units aan boord. Wat dit betekent? Een krachtige chip waarmee je bijna alle moderne games kan spelen zonder je druk te maken over een losse videokaart.

De chip kan makkelijk overweg met e-sports-titels als Fortnite, Dota 2, League of Legends en Rocket League en kan ook nog eens goed meekomen met grote AAA-titels als Destiny 2, Rise of the Tomb Raider en Final Fantasy XV.

Je zal hier en daar misschien wel wat instellingen moeten schaven en in sommige gevallen op 720p moeten spelen, maar de meeste games haal je rustig tussen de 30 en 60 frames per seconde (met uitschieters naar boven). Je kan je game-ervaring verder verbeteren door te gaan voor een betaalbare Freesync-monitor om tearing en haperingen tegen te gaan zoals de 1080p Asus VG245H, die nu ook nog eens in de aanbieding is.

Vergeet niet dat APU's sterk leunen op je werkgeheugen dus bezuinig daar vooral niet op. Ga voor tenminste 8GB RAM met een snelheid van 2933 MHz of 3200 MHz, in dual-channel-uitvoering uiteraard.

Wil je het allemaal nog sneller hebben, dan kan je deze chip ook nog eens overklokken als je een compatible AM4 Ryzen moederbord hebt en mocht je later toch wat zwaarder willen gamen, dan is het systeem makkelijk uit te breiden met een losse videokaart.

Als je iets meer te besteden hebt, kan je ook kijken naar de Ryzen 5 2400G. Deze chip heeft multi threading aan boord en drie extra Vega compute units voor nog betere videoprestaties. Deze chip is echter wel een stuk duurder. De 2200G is voor de meeste budget-gamers toch dé processor om voor te gaan.

Ben je toch van plan om een losse kaart in je budgetbak te stoppen, kijk dan ook eens naar de Core i3-8100 van Intel. Dit is een waardig alternatief en in single-threaded-situaties zelfs een tikkeltje krachtiger dan AMD's processor, Je zal dan wel echt een losse videokaart moeten aanschaffen want de integrated graphics-chip van Intel komt bij lange na niet in de buurt van Ryzen's APU.

De beste high-end gaming processor

Als je echt het maximale uit je games wilt trekken, kom je al gauw uit bij Intel's Core i7-8700K. Combineer deze chip met een monsterkaart als de GeForce GTX 1080 Ti en je hebt een waar monster op (of onder) je bureau staan.

Deze K-series processor is makkelijk te overklokken als je deze combineert met een Intel Z370 moederbord waardoor je meer dan het maximale uit je systeem kan trekken. De meeste processoren kunnen de magische 5GHz-barrière doorbreken als je er een goede koeler op zet. Bovendien heeft deze nieuwe processorlijn standaard meer cores aan boord dan de voorgangers waardoor je nu zes cores en 12 threads tot je beschikking hebt.

Intel lanceerde de limited edition Core i7-8086K processor op 8 juni, de eerste chip die 5GHz out of the box kan halen. Dat is alleen wanneer een enkele core wordt gebruikt voor de rest gedraagt deze chip zich als een 8700K. Er zijn slechts 50.000 exemplaren gemaakt dus houd er rekening mee dat je je portemonnee flink mag opentrekken (als je ze al kan vinden). Deze chip is dan ook echt voor de nostalgische computergebruikers en overklokkers.

Als je niet het nieuwste van het nieuwste wilt en geen waarde hecht aan een overkill aan frames per seconde, sla deze processor dan over. De Core i5-8400 kan al deze games ook makkelijk aan (en het geld dat je daarmee bespaart kan je weer makkelijk steken in een krachtige videokaart, daar hebben games veel meer aan).

AMD's tweede generatie Ryzen 7 2700X is zeker ook een processor die je kan overwegen, al legt deze het in single threading situaties af tegen de chips van Intel. Dit maakt de chip echter weer goed in multithreaded situaties. Met 8 cores en 16 threads doet deze processor het stukken beter dan de i7-8700K en is nog goedkoper ook. Bovendien wordt deze processor standaard meegeleverd met de verrassend goede Wraith-koeler terwijl Intel's processor zonder koeler wordt geleverd.

Onderaan de streep is AMD's processor misschien wel beter dan die van Intel, zeker als je naast het spelen van games ook nog andere zware dingen doet met je pc (renderen, streamen, 3D-bewerking). Maar we kijken vandaag alleen naar gameprestaties en op dat gebied is Core i7-8700K gewoon de beste.