Of je nou een budgetbak bouwt of een waar monster, je moet goed blijven opletten wat voor onderdelen je aanschaft. Sommige processoren kunnen op papier wel snelheidsduivels zijn, maar als het niet aansluit op je wensen, heb je er niet veel aan en zal je nooit de maximale prestaties krijgen.

Bovendien zorgt een specifieke processorkeuze er ook voor dat je vastzit aan moederborden die compatible zijn met je CPU.

Het is een druk jaar geweest voor de processorfabrikanten. AMD’s lang uitgestelde 16 core 32 thread Ryzen 9 3950X kwam 14 november uit en maakte een flinke indruk, maar dat was nog niet genoeg. De 32 core Threadripper 3970X veegt de vloer aan met Intel’s beste high-end processoren en dan komt er ook nog een 64 core Threadripper 3990X aan in 2020.

Intel heeft niet stilgezeten en komt, naast de Core i9-9900KS (de snelste gaming-processor ooit met een all core 5GHz boost) ook nog eens met prijsverlagingen als reactie op AMD’s fantastische 3rd  gen Ryzen processoren. Alle F-series (CPU’s zonder GPU) zijn goedkoper geworden en het bedrijf heeft aangekondigd dat de next gen “Cascade-X” Core-X series 50 procent goedkoper zullen worden.

De beste processor voor de gemiddelde gamer

Intel heeft jarenlang de gamingmarkt gedomineerd. De i5-processoren van deze fabrikant waren altijd “the sweet spot” voor gamers De i5-8400-processor was bijvoorbeeld vorig jaar nog de beste cpu voor de gemiddelde gamer. De chip heeft supersnelle single-thread-prestaties (ideaal voor games die nog steeds niet met meerdere threads overweg kunnen) en de Turbo Boost-functie zorgt ervoor dat deze processor in de nek hijgt van z'n veel duurdere grote broer, de i7-8700K, maar tijden veranderen.

Tegenwoordig hebben i5-processoren zes in plaats van vier cores aan boord zodat moderne multithreaded-games ook prima uit de voeten kunnen met deze chip, ondanks dat deze geen hyperthreading aan boord heeft. AMD heeft echter de Ryzen 5 3600X wel voorzien van simultaneous multi threading waardoor deze processor met zes cores maar liefst 12 threads tot z’n beschikking heeft. Tel daarbij op dat AMD de derde generatie Ryzen processoren gigantische instructions per clock (IPC)-verbeteringen heeft gegeven in combinatie met hogere kloksnelheden. De Ryzen 5 3600X draait op 3.8 GHz en kan worden geboost tot 4.4 GHz.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat deze processor beter presteert dan Intel’s Core i5-9600K en de geliefde Core i7-8086K. Daarnaast ondersteunen de meeste AMD-moederborden overklokken waardoor je nog meer uit de AMD-chips kan persen.

Als je iets minder geld wilt uitgeven en niet van plan bent te overklokken, ga dan voor de AMD Ryzen 5 3600. Deze non-X-versie is een stuk goedkoper en heeft dezelfde hoeveelheid cores en threads. Deze versie is iets lager geklokt (3.6 GHz met een boost tot 4.2 GHz). Hierdoor scoort deze processor iets lager en komt dichterbij de prestaties van Intel’s core i5-9600K. Maar goed. Met twee keer zoveel threads en een lagere prijs wint de Ryzen 5 3600 het toch wel.

De Beste Budget gaming-processor

Ben je een casual gamer, of iemand met een klein budget? Geen zorgen. We leven in een prachtig tijdperk waarin pc-gaming niet duur hoeft te zijn en AMD heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde prijs nog veel verder omlaag kon dankzij de superkrachtige (maar zeer betaalbare) APU's. De Ryzen 3 3200G veegt de vloer aan met concurrerende processoren in dezelfde prijscategorie en zorgt ervoor dat je geen geld hoeft uit te geven aan een losse videokaart.

De Ryzen 3 3200G kost ongeveer 100 euro en daar krijg je heel veel voor terug. Deze APU heeft 4 Ryzen CPU cores aan boord en maar liefst 8 Radeon Vega compute units aan boord. Wat dit betekent? Een krachtige chip waarmee je bijna alle moderne games kan spelen zonder je druk te maken over een losse videokaart.

De chip kan makkelijk overweg met e-sports-titels als Fortnite, Dota 2, League of Legends en Rocket League en kan ook nog eens goed meekomen met grote AAA-titels als Destiny 2, Rise of the Tomb Raider en Final Fantasy XV.

Je zal hier en daar misschien wel wat instellingen moeten schaven en in sommige gevallen op 720p moeten spelen, maar de meeste games haal je rustig tussen de 30 en 60 frames per seconde (met uitschieters naar boven). Je kan je game-ervaring verder verbeteren door te gaan voor een betaalbare Freesync-monitor om tearing en haperingen tegen te gaan zoals de 1080p Asus VG245H.

Vergeet niet dat APU's sterk leunen op je werkgeheugen dus bezuinig daar vooral niet op. Ga voor tenminste 8GB RAM met een snelheid van 2933 MHz of 3200 MHz, in dual-channel-uitvoering uiteraard.

Wil je het allemaal nog sneller hebben, dan kan je deze chip ook nog eens overklokken als je een compatible AM4 Ryzen moederbord hebt en mocht je later toch wat zwaarder willen gamen, dan is het systeem makkelijk uit te breiden met een losse videokaart.

Als je iets meer te besteden hebt, kan je ook kijken naar de Ryzen 5 3400G. Deze chip heeft multi threading aan boord en drie extra Vega compute units voor nog betere videoprestaties. Deze chip is echter wel een stuk duurder. De 3200G is voor de meeste budget-gamers toch dé processor om voor te gaan. Let er wel op dat je een moederbord aanschaft met een HDMI, DVI of Displayport.

De beste high-end gaming processor

Als je echt het maximale uit je games wilt trekken, kom je al gauw uit bij Intel’s Core i9-9900KS. Dit 8 core 16 thread rekenmonster draait op 4 GHz en kan geboost worden naar 5 GHz. Combineer dit met Intel’s Instructions Per Clock-verbeteringen en je ziet waarom deze processor simpelweg de beste game-processor is.

Het is misschien niet de meest praktische optie voor de gemiddelde gebruiker en zelfs de hardcore gamers zullen diepe zakken moeten hebben, maar de gigantische kloksnelheden zijn het meer dan waard, zeker als je deze chip ook nog eens combineert met een high end grafische kaart. De bottleneck verschuift van de processor naar de videokaart.

Laten we beginnen met het aanbod van Intel. De Core i9-9900K (zonder een S) was de snelste gaming CPU ter wereld tot de krachtige opvolger om de hoek kwam kijken. De i9-9900K is overigens nog steeds een krachtpatser en als je deze chip al in huis hebt, hoef je die zeker niet te vervangen. De opvolger heeft dezelfde hoeveelheid cores en threads en met een high-end Z390 moederbord met agressive MCE ingeschakeld, zou de 9900K meestal 5GHz moeten halen op alle cores.

Als het je echt puur en alleen om gamingprestaties gaat zonder dat je de 16 threads van de chip nodig hebt, dan kan je beter kijken naar de 8-core i7-9700K van te halen. De prestaties van deze processor komen in de buurt van de i9-9900K en wordt door verschillende testers en reviewers gezien als de beste game-processor. Hardcore gamers zullen de afwezigheid van hyperthreading geen seconde missen.

Als het je niet alleen om games gaat, dan komen we weer uit bij AMD. De Ryzen 9 3950X is de krachtigste desktop processor die wij ooit hebben gezien. 16 cores, 32 threads en de hoogste kloksnelheden die we ooit hebben gezien op een Ryzen chip maken deze CPU een waar beest. Zelfs de Ryzen 9 3900X (het “kleine” broertje” met 12 cores en 24 threads rent rondjes om Intel’s opties.

Sterker nog, AMD heeft de derde generatie Ryzen chips uitgerust met gigantische IPC en clock speed-verbeteringen. De 3950X en 3900X doen daarom praktisch niet onder voor Intel’s 9900K-processoren op gaming gebied en als je gaat streamen, video editen, 3d-bewerken of iets anders gaat doen, dan zijn de CPUs van AMD de betere keuze.

Als je het met minder cores kunt redden, maar toch meer threads wilt dan de moderne Core i7 chips bieden, dan is de Ryzen 7 3700X voor de Ryzen 9 3900X wat Intel's Core i7-9700K is voor de 9900K: een veel betaalbaardere chip die in wezen dezelfde gameprestaties biedt als zijn grotere broer of zus, De Ryzen 7 3700X heeft 8 cores en 16 threads, waardoor het aantal threads van zijn duurdere concurrent Intel, de 9700K, verdubbelt.

AMD's 32-core Ryzen Threadripper 3970X en Intel's 18-core Core i9-10980XE zijn de regel voor de high-end desktop workstations voor prosumenten, met name AMD's chip, die erin slaagt om Intel op dat gebied weg te blazen. Geen van deze chips zou op je verlanglijstje moeten staan, tenzij je specifieke plannen hebt die al die cores aan het werk kunnen zetten, ga je wel voor die processoren, dan zijn ze  meer dan snel genoeg om 's nachts als een gaming PC te gebruiken. Sommige spellen kunnen niet goed overweg met Threadripper’s unieke multi-die architectuur (zoals Far Cry 5), maar dat is gelukkig eerder uitzondering dan regel.