Deze vraag is overigens iets lastiger te beantwoorden dan je in eerste instantie zou denken. Je kan simpelweg naar de beste specs kijken en op basis daarvan een kaart kopen waarmee je de meeste frames uit je monstergame perst, maar er komt natuurlijk meer bij kijken. Ruwe prestaties zijn een mooi begin, maar factoren als lawaai, driver-ervaring en meegeleverde software spelen allemaal een rol in de zoektocht naar de ultieme kaart.

Wij maken het je makkelijk, wij hebben de afgelopen jaren zo'n beetje alle grote videokaarten getest. Van de ongeveer 100 euro kostende budgetkaarten tot de 1800 euro kostende monsterkaarten. Wij benoemen verschillende kaarten voor verschillende categorieën.

Let op: Binnen de verschillende categorieën zijn, naast de stock-kaarten, ook kaarten van andere fabrikanten beschikbaar met aangepaste specificaties. Dit kan je bijvoorbeeld betere overklok-mogelijkheden geven, pittigere koeling of fijnere software leveren. Als je bereid bent net dat beetje meer uit te geven, kan je op die gebieden dus net een mooiere ervaring krijgen dan met de standaard-kaarten.

Beste budget kaart: Nvidia GeForce GTX 1050

Als je "net komt kijken" in de pc-gaming wereld zonder meteen veel geld uit te moeten geven, dan is Nvidia's Geforce GTX 1050 de beste keuze.

Wij hebben gekozen voor de ovegeklokte versie van MSI (de GTX 1050 2g oc) omdat deze de tegenhanger van AMD met gemak achter zich laat en een stuk minder kost. Nvidia zegt dat de GTX 1050 een geweldige upgrade-optie is voor e-sports-fans en pc-gamers met een klein budget. Deze kaart geeft gebruikers de mogelijkheid de grafische kwaliteit op "hoog" te zetten en de framerate over de 100 FPS te laten gaan in games op Dota 2, Overwatch, Counter-Strike: Global offensive en meer (een flinke verbetering op de standaard integrated graphics). Deze videokaart hangt ongeveer op 60 FPS in krachterige games als je de kwaliteit op "medium" zet. Als je toch liever op "high" of zelfs "ultra" wilt spelen, kom je met 30 FPS in de buurt van console games.

De GeForce GTX 1050's kleine maat neemt minder dan 75 watt in beslag en kan zelfs in de wat kleinere kant-en-klaar-desktops worden gebouwd. En dat zonder extra power connections (je hoeft dus geen nieuwe voeding aan te schaffen), je (oudere) HP of Dell kan dus ook een flinke boost krijgen zonder er al te veel tijd, geld en moeite in te steken.

Als je daar ook nog eens de HDMI 2.0b en High-dynamic-range-ondersteuning meetelt, kan je ook als mediacenter-fan een mooie HTPC bouwen.

Houd er wel rekening mee dat sommige overgeklokte modellen wel een extra voedingsconnector nodig hebben.

Beste budget Gaming kaart alternatief:

Als je net iets meer grafische pracht en praal zoekt, kan je ook kijken naar de iets duurdere EVGA GTX 1050 Ti SC Gaming. Deze kaart kost je ongeveer tussen de 150 en 200 euro en wij raden je aan niet meer dan 170 euro aan uit te geven. Lukt het je niet om die kaart voor dat bedrag te vinden, dan kan je beter kijken naar de iets krachtigere AMD Radeon RX 570. De prijs van die kaart ligt rond de 200 euro.

De GTX 1050 Ti heeft twee keer zoveel RAM (4GB) aan boord en is krachtiger dan de GTX 1050. Sommige modellen hebben geen extra voeding nodig wat weer een pluspunt kan zijn als je een oud beestje hebt. De 1050 Ti zorgt ervoor dat je de gemiddelde game op ongveer 60 FPS kan spelen met de instellingen op "hoog". De 4GB RAM zorgt ervoor dat je deze kaart toekomstbestendig is in tegenstelling tot de 1050 met maar 2 GB RAM.

Beste 1080p videokaart

Voor al die gamers die (nog steeds) een Full HD-scherm hebben (en dat zijn er een heleboel). Geloof het of niet, dit is de categorie waar de gemiddelde videokaartfabrikant (tussen de 200 en 250 euro) het hardst om strijdt op dit moment. Dit is ook het segment waar AMD nog wat in de pap te brokkelen heeft, Keuze te over.

We beginnen met de Radeon RX 570 en de Radeon RX 580 en de 8 GB-versie van de RX 580.

Toch heeft AMD niet het alleenheerschappij, ook Nvidia heeft mooie kaarten in de aanbieding. De 3 GB GeForce GTX 1060 en de standaard 6 GB GeForce GTX 1060 zijn prachtige kaarten voor de Full HD-gamer. Laat je niet misleiden door de bijna identieke namen. Er zijn grote verschillen te vinden tussen deze kaarten en dat is te merken aan de prestaties.

Het maakt niet zoveel uit welke van deze kaarten je neemt. Zij presteren allemaal uitstekend. Als we de Radeon RX 580 (4GB) als uitgangspunt nemen presteren de RX 570 en 3 GB GTX 1060 ietsjes slechter. De koelere, energie-efficiëntere 6 GB GeForce GTX 1060 presteert dan weer iets beter.

De Radeon RX 570 is de beste kaart als je puur voor 1080p-gaming gaat. Bijna alle games kunnen met 60 FPS gespeeld worden met alle grafische opties op maximum en dat voor iets meer dan 200 euro. Dit is de kaart om voor te gaan tenzij je een RX 580 voor een prachtige deal op de kop kan tikken.

Op de volgende pagina: Nog meer 1080p-kaarten

Mag het ietsje meer zijn?

Het 4GB RAM dat de RX 570 aan boord heeft, is wat deze deze kaart zo bijzonder maakt. Het is precies genoeg om perfect op 1080p te kunnen gamen. De 3GB, dat de GTX 1060 aan boord heeft wordt door sommige games al overschreden. Dat komt de prestaties niet ten goede en kan voor haperingen zorgen tenzij je sommige game-opties als anti-aliasing wat lager instelt.

Mocht je nou nog een paar tientjes meer hebben dan de bedragen die je neer moet tellen voor een Radeon RX 570, dan raden we je toch aan voor een 4GB Radeon RX 580 of 6GB GTX 1060 te gaan. Beide kaarten kosten op dit moment ongeveer tussen de 260 en 280 euro en geven je net dat beetje meer overhead voor die ene game die net wat meer dan het maximale vraagt. Mocht je een nieuw scherm aanschaffen met een hogere resolutie (2560 x 1440) kan je met deze kaarten ook flink uit de voeten (instellingen op high), zeker als je een freesync/G-sync monitor hebt) én je kan VR-games spelen aangezien deze kaarten krachtig genoeg zijn voor een Occulus Rift en een HTC Vive.

Een hoop waar voor je geld dus. Als je echter groots in gaat zetten op VR, trek je portemonnee dan nog even ietsjes verder open en ga voor tenminste een 8GB Radeon RX 580.

Beste 1440p-kaart: Nvidia GeForce GTX 1070

De Radeon RX 580 en 6 GB GTX mogen dan wel mooie opties zijn voor het spelen op 1440p/"high"-instelling, maar je zal op die resolutie niet het maximale kunnen persen uit je graphics en minimaal 60 FPS halen in veel games.

Als je meer dan 280 euro uit wilt geven, is Nvidia de enige optie om voor te gaan. Er zit een aardig prijsgat tussen de bijna 500 euro kostende RX Vega56 en de ongeveer 450 euro kostende GeForce 1070-kaarten maar het is moeilijk oudere-generatie-kaarten aan te raden die daar prijstechnisch tussenin zitten. De GeForce GTX 1070 kan ongeveer 60 FPS halen met alle game-instellingen op "Ultra" op een resolutie van 1440p. Daarnaast kan je ook een hele hoop games spelen op 4K, maar je zal wel genoegen moeten nemen van een framerate die rond de 40 hangt.

De GeForce GTX 1070 kan je vinden voor ongeveer 399 euro. Deze kaarten zetten zeer goede prestaties neer voor hun prijs. De GTX 1070 presteert net zo goed als de Titan X van de vorige generatie kaarten.

Haal deze kaarten niet als je van plan bent te spelen op een 1080p-monitor tenzij je het maximale wilt halen uit een 144Hz-exemplaar met de allernieuwste games. Mocht je deze refresh-rate willen hebben op een monitor met een resolutie van 1440p, kijk dan naar de GTX 1080.

De beste 4K-gamingkaart: Nvidia GTX 1080 Ti

Ook op dit gebied is Nvidia nog steeds heer en meester. Als je echt het maximale uit je game-ervaring wilt halen en het je niet uitmaakt hoeveel dat je gaat kosten, ga dan voor de absurd krachtige Nvidia GeForce GTX 1080 Ti. Als je echt voor het allernieuwste van het nieuwste wilt gaan en wilt pochen dat jouw videokaart al overweg kan met Raytracing ook al wordt het nog door geen enkel spel ondersteund) dan kan je gaan voor de monsterlijke GTX 2080. Deze kaarten zullen je al gauw meer dan 1000 euro kosten, maar als je heel goed zoekt, vind je hier en daar nog een aanbieding rond de 850 euro.

De Nvidia GTX 1080 Ti is nog eens 25 tot 35 procent krachtiger dan een gewone GTX 1080 en overschrijdt met gemak de 60 frames per seconde grens bij veel moderne pc games met een resolutie van 4K en ultra-instellingen, alle toeters en bellen dus.

De RTX 2080 kan ingezet worden als je echt het neusje van de zalm wilt en geen genoegen neemt met een schamele 60 frames per seconde. Heb je een 4K monitor met een refreshrate van 144 Hz? Dan is dit de enige kaart die aan al je wensen voldoet. Het heeft even geduurd, maar ze zijn er dan eindelijk. 4K, 144Hz G-sync HDR monitoren als de Acer Predator x27 die, in combinatie met een Nvidia RTX 2080 Ti je de ultieme game-ervaring geven en je daarnaast ook nog kunnen helpen met je render- en filmervaringen. Je hoeft nergens meer op te bezuinigen, maximale snelheid, maximale instellingen, maximale framerate...voor een maximale prijs, maar dan heb je ook wat.

De kaart kan ook in de toekomst nog sneller worden. Net als de GeForce RTX 2080 bevat deze kaart speciale hardware voor Deep Learning Super Sampling, die de prestaties verbetert met maar liefst 39 procent in de demo's van Nvidia. Als ontwikkelaars DLSS omarmen, kan de RTX 2080 Ti nog angstaanjagender worden. De kaart bevat ook hardware die real-time ray tracing mogelijk maakt. Helaas, zijn er nog geen games die gebruik maken van beide technologieën op dit moment, maar tientalle gamestudio's hebben aangegeven ray tracing of DLSS te zullen ondersteunen.

Aan het begin van het artikel hadden wij het al even over alternatieve oplossingen en custom videokaarten, daar gaan wij in dit artikel verder op in.