Krijg of doe jij wel eens een bioscoopbon cadeau? Dan is het misschien handig om je eens te verdiepen in de verschillende soorten filmervaringen die een bioscoop biedt. In dit artikel wordt nader ingegaan op de verschillen tussen deze laatste twee opties, omdat niet iedereen deze kent. Lees dus vooral verder wanneer je hier meer over wil weten.

Het belangrijkste verschil tussen 3D en IMAX 3D zit simpelweg in de beeld- en zaalkwaliteit. Waarbij IMAX 3D een onovertroffen helderheid en scherpheid biedt in gigantische 3D-beelden, terwijl de traditionele 3D-films je voorzien van beelden die lijken te bewegen in de richting van of juist weg van de kijker wanneer je een 3D-bril draagt. Als je een bioscoopbon gekregen hebt en besluit om deze te gaan gebruiken, voor wat voor soort filmervaring kies je dan?

Tegenwoordig zijn er de standaard 2D-biosoopfilmen te vinden, die tweedimensionale beeldresoluties bieden, en 3D-bioscoopfilmen, waarvan bekend is dat ze de driedimensionale effecten en resolutie bieden aan de kijkers. De illusie van 3D-diepte komt voort uit een projectie die lineaire polarisatie gebruikt; IMAX daarentegen is de nieuwste technologie die werkt met een formaat dat gebaseerd is speciaal op de grootte van films en doorgaans een hoge beeldresolutie biedt. Het zijn de nieuwste bioscoopzalen die werken volgens deze geavanceerde en opkomende polarisatieprincipes. Ze zorgen voor echte 3D-effecten, gecombineerd met levensechte virtuele en beeldeffecten en hoge kwaliteit.

IMAX 3D

De IMAX 3D-zalen in bioscopen hebben enorme ronde schermen, waar de kijkers de nieuwste bioscoopfilms op kunnen kijken. 'IMAX' staat simpelweg voor Image Maximum, dit is een nieuwe categorie voor films en moet voldoen aan een reeks bioscoopprojectiestandaarden ontwikkeld door het Canadese bedrijf IMAX Corporation. IMAX heeft de mogelijkheid om video's van een veel grotere grootte en resolutie weer te geven dan de andere 3D-bioscopen. De IMAX 3D-zalen werken met gespecialiseerde projectoren, die 3D-beelden van helderdere en scherpe kwaliteit levert. Een IMAX 3D-film bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke beelden die tegelijkertijd op een speciaal zilver-gecoat IMAX 3D-scherm worden geprojecteerd. De gezichtspunten zijn gescheiden in deze theaters. Dit wil zeggen dat de IMAX 3D-bril de beelden scheidt, zodat het linker- en rechteroog elk een ander beeld zien. De geometrie van de zaal is zo gebouwd dat de kijkers de hele film vanuit alle richtingen kunnen bekijken.

3D

Bioscopen met 3D-zalen bestaan al sinds 1915. Ze maakten echter een grote comeback in de jaren 2000 en hebben vanaf dat moment steeds meer populariteit gewonnen. 3D-bioscopen hebben traditionele driedimensionale zalen, die volledig werken op 3D-stereoscopische brillen. Deze welbekende brillen voegen visuele en bewegingseffecten toe aan de scènes en helpt de kijkers het beeld vanuit elke richting te bekijken. De meeste 3D-brillen bevatten gepolariseerde lenzen die licht verschoven beelden oppikken welke afwisselend op het scherm worden geprojecteerd. De 3D-films zien er realistisch uit wanneer ze worden bekeken in 3D-zalen. De 3D-theaters werken volgens 3D- en polarisatieprincipes. Een 3D-film is een film die de illusie van diepteperceptie verbetert. 3D-films zijn in de loop van de jaren 2000 steeds succesvoller geworden, met als hoogtepunt het ongekende succes van 3D-presentaties van de film Avatar in december 2009 en januari 2010. Een cadeau doen van een bioscoopbon cadeau geeft de ontvanger dus een unieke kans om zo'n realistische filmervaring te beleven, je koopt deze bij alle Primera winkels in Nederland.

Heb je een bioscoopbon gekregen? Zo weet je of je moet kiezen voor IMAX 3D of 3D

Ter vergelijking: een IMAX 3D-film is voor de meeste mensen een betere keuze dan de traditionele 3D-films, omdat ze zowel de 3D-effecten bieden als geavanceerde beeldkwaliteit. Bovendien hoef je geen 3D-bril te dragen. En als je gebruik maakt van een gekregen bioscoopbon, hoef je het voor de prijs ook niet te laten.

De schermgeometrie varieert daarnaast tussen beide opties: de IMAX 3D heeft een groot cirkelvormig scherm dat zorgt voor volledige beweging en een visueel effect van het beeld, terwijl het 3D-scherm een regulier bioscoopscherm is dat moet worden bekeken door de welkbekende 3D-bril. De beeld- en filmkwaliteit verschilt ook tussen de twee filmopties, IMAX 3D biedt een extra en geavanceerde audio-videokwaliteit. Reguliere 3D-films voorzien je van echte bewegings- en weergave-effecten samen met hun audio-videokwaliteit. De 3D-films zien eruit alsof ze naar de kijker toe bewegen, terwijl bij IMAX 3D de kijkers het gevoel hebben dat ze daadwerkelijk aanwezig zijn in de scène van de film die op dat moment afspeelt. Het komt regelmatig voor dat kijkers van IMAX 3D-films hun handen vooruit steken om iets aan te raken, omdat ze zo erg het gevoel hebben ín de film te zitten.

De verschillen nog even kort op een rijtje

Je hebt nu een hele lap tekst door kunnen nemen waarin de verschillen tussen IMAX 3D en normale 3D beschreven staan. Voor het overzicht zijn ze hieronder nog even kort opgesomd:

  • Een IMAX-scherm is groter en gebogen, zodat het beeld je hele gezichtsveld vult.
  • Om een idee te geven: een IMAX-scherm is meestal ongeveer 5 verdiepingen hoog. Normale 3D-films bevinden zich op een filmscherm van regulier formaat.
  • IMAX 3D vult je gezichtslijn waardoor je het gevoel hebt in de film te zitten, en de film heeft ook het normale 3D-effect.
  • IMAX verwerkt 16K video's van superieure kwaliteit.

Goed, zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus een behoorlijk aantal verschillen te noemen tussen de reguliere 3D-mogelijkheid en IMAX 3D. Wanneer je van plan bent om een bioscoopbon cadeau te doen, kun je deze vinden bij alle Primera winkels in Nederland. Adviseer de ontvanger van de bioscoopbon dan vooral met de informatie die je in dit artikel hebt gelezen. Een levensechte ervaring, alsof je ín de film aanwezig bent, die krijg je met IMAX 3D. Maar wanneer dit voor de kijker misschien als een beetje te intensief of overprikkelend wordt ervaren, is het beter om te kiezen voor 'de ouderwetse' 3D-ervaring, of voor een film zonder 3D. Dat laatste is natuurlijk ook altijd een mogelijkheid.