De hardwareleverancier komt met SSD's voor zijn servers en blades, en biedt daarmee de mogelijkheid om de opslagtechnologie te gebruiken voor het grootste deel van zijn apparaten, een belofte die het bedrijf afgelopen zomer deed tegenover de internationale pers. In het najaar van vorig jaar kregen de storage-appliances van Sun al de optie om flashschijven in te steken.

De 32GB X25-E Extreme SSD insteekschijven van Intel zijn beschikbaar gekomen voor de Galaxy x64-servers, de Sparc T servers (gebaseerd op de Niagara processor) en Sun Blades.

Sun is lang niet de enige die deze richting op koerst. Alle grote leveranciers van servers voor de middenmarkt zijn driftig bezig met het klaarzetten van SSD's voor het datacentrum. De blades van concurrenten HP en Dell zijn bijvoorbeeld ook al uit te rusten met flashschijven, en de grote systemen zullen spoedig volgen. HP gaat daarnaast zijn ProLiants 'verflashen', terwijl Dell hetzelfde gaat doen met zijn PowerEdge-lijn.

HD verdwijnt maar langzaam

Een directe dood voor HD's betekent dat nog niet, vooral omdat de aanschafprijs nog steeds veel hoger ligt (de SSD's van Sun kosten bijvoorbeeld 1200 dollar per stuk), maar de besparingen wegen daar steeds zwaarder tegenop. "Een flash-schijf kostte twee jaar geleden nog het 25-voudige van een traditionele harde schijf", zegt Dell vicepresident data center infrastructure Albert Esser tegen Techworld. "Vorig jaar was die prijs nog maar het achtvoudige, terwijl de snelheid en effici├źntie bij flash vele malen beter zijn dan bij de mechanische HD."

Toch is een volledige overstap naar flash nog ver weg, en Sun Microsystems pleit tijdens de aankondiging er dan ook voor om SSD vooral als een tussenvorm in te zetten. Data die direct beschikbaar moeten zijn, kan je op een flashdrive zetten die voor directe toegang dicht bij de andere systeembronnen geplaatst worden. Voor minder belangrijke, statische storage kun je gewoon nog de mechanische HD inzetten. Bron: Techworld