Neal Nelson, een onafhankelijke computerconsultant die al ruim twintig jaar benchmarks uitvoert, stelt dat de Opteron maar liefst 115 procent meer doorvoer levert dan de Xeon.

Nelson heeft zijn eerste test beperkt tot twee wat oudere singlecore-chips, een 2,4 GHz Opteron en een 2,4 GHz Xeon met Netburst-architectuur.

De consultant zegt 'geschokt' te zijn van zijn eigen onderzoeksresultaten. In de twee decennia dat Nelson al tests uitvoert, zegt hij nog nooit zo'n groot verschil te hebben gezien.

De gebruikte machines in de tests waren identiek, beschikten over dezelfde hoeveelheid geheugen en harde schijf en de applicatiecode was door dezelfde compiler gecompileerd.

Nelson heeft Apache 2 gebruikt om de doorvoersnelheid te testen. De consultant zegt nu ook de nieuwe dualcore-processors van de chipmakers te willen testen.

De onderzoeker zegt niet precies te weten waarom de Opteron beter presteert qua doorvoersnelheid. Het feit dat de architecturen verschillen zal echter een grote rol spelen, zo verwacht Nelson. Bron: Techworld