Het via Kickstarter gefinancierde Luminae-toetsenbord van het Amerikaanse bedrijfje TransluSense is realiteit. Een vroege versie van het apparaat is vorige maand geshowd op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Daar won het de Last Gadget Standing-wedstrijd. Het doorzichtige toetsenbord werkt via lichtweerkaatsing van vingers op de glasplaat, die dan door drie onderliggende camera's wordt waargenomen.

Kleurkeuze en custom toetsen

De glasplaat kan door ingebouwde LED's opgloeien in kleuren naar keuze. Naast dat zichtbare licht wordt ook infrarood 'bekeken' door de camera's. De uitlijning (en opdruk) van de toetsen wordt weergegeven door een transparante sticker. Daarvan zijn speciale, custom uitvoeringen mogelijk, bijvoorbeeld met aparte toetsen (zoals Avid-keyboards) maar ook met non-toetsen zoals schuifvlakken (sliders). Veegbewegingen zijn namelijk ook mogelijk.

Voor blind typen is er gedacht aan kleine, voelbare (maar niet actieve) oneffenheden op de F- en J-toetsen (net zoals bij reguliere toetsenborden). Via Bluetooth is het futuristische apparaat aan te sluiten op computers en tablets. De ingebouwde lithium-ion accu moet een operationele duur van 6 uur halen op één lading. Opladen kan via een usb-kabel aan een computer, of via een oplader. Naast een toetsenbord komt TransluSense ook met een touchpad.