Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en wellicht is het de zoveelste 1 april-grap van vandaag maar gisteravond is er door Red Hat een aankondiging de deur uit gegaan waarin wordt verteld dat Red Hat Enterprise Linux (RHEL) vanaf nu gratis te downloaden is voor ontwikkelaars.

Niet alleen het besturingssysteem kan gratis worden binnen gehengeld, ook de JBoss Middleware-portfolio van enterprise-class application en integration middleware-softwareproducten zijn gratis beschikbaar als onderdeel van het Red Hat Developer Program.

"Nu Red Hat Enterprise Linux en Rad Hat JBoss Middleware gratis beschikbaar zijn voor ontwikkelaars, kunnen zij onze technologieën makkelijk gebruiken om projecten te starten en oplossingen bedenken met het vertouwen dat de gekozen ontwikkelplatformen en tools kunnen worden ondersteund in de productie[omgeving] zonder met porterings- en compatibiliteitsproblemen in aanraking te komen," aldus Harry Mower, Senior director voor developer tools en Marketing bij Red Hat.

Alléén voor ontwikkelaars!

Zowel het besturingssysteem en de Middleware mogen alleen gebruikt worden door ontwikkelaars. Dit pakket wordt aangeboden onder een non-production, self-supported developer subscription en mag dus alleen gebruikt worden voor lokale applicatieontwikkeling.

Mocht je het systeem voor andere doeleinden willen gebruiken, zal je je abonnement moeten omzetten en de portemonnee moeten trekken.

De Red Hat Enterprise Linux Developer Suite bestaat uit de Red Hat Enterprise Linux server en bestaande ontwikkeltools die al jaren worden ondersteund door Red Hat waaronder PHP, Python, Ruby, OpenJDK 7 en 8 en vele anderen.

De Suite kan hier worden gedownload.