Met mesh is op korte termijn snel een geheel kantoorpand, bedrijfsterrein of campus draadloos te verbinden. Bij een mesh-netwerk fungeert elk access point zowel als zender als ontvanger. Door meerdere van deze mesh access points (nodes) op de juiste afstand van elkaar aan het lichtnet te koppelen, ontstaat vanzelf een steeds groter draadloos netwerk. De nodes kunnen elkaar automatisch detecteren en met elkaar communiceren waardoor het installeren een fluitje van een cent wordt. Pieter Hofland van distributeur Alcadis vertelt dat deze technologie behalve een groter beheersgemak ook nieuwe toepassingen mogelijk maakt. "Dit is een interessante techniek voor bijvoorbeeld grote bouwondernemingen. Op elke nieuwe bouwlocatie moeten zij steeds maar weer een nieuw draadloos netwerk neerleggen. Met de gebruikelijke wifi-access points betekende het dat er toch kabels tussen de nodes moesten worden getrokken. Je kunt je voorstellen dat zoiets op een bouwterrein waar bulldozers rondrijden en graafwerkzaamheden plaatsvinden, niet ideaal is. Met deze nieuwe technologie is het een kwestie van een aantal mesh access points plaatsen op plekken waar wel al 220 Volt uit de grond komt. Het opzetten van een veilig netwerk op een bouwlocatie wordt hiermee gereduceerd tot een uurtje werk."

Eenvoud

Doordat het hele systeem draadloos werkt, worden mesh-netwerken toegepast in ruimtes waar het leggen van kabels problematisch is. Denk hierbij aan historische panden, productieruimtes in de industrie of bij meer tijdelijke netwerken zoals op beurzen en roadshows. Zeker de wat duurdere modellen zijn vrijwel plug & play waarbij de mesh access points elkaar automatisch herkennen. "De beheerder ziet in z'n scherm een grafische representatie van de geplaatste access points. Een nieuwe node installeren is een kwestie van fysiek plaatsen en in de software aangeven dat deze tot het eigen netwerk hoort. Meer instelwerk is niet nodig en op het beheerscherm is in één oogopslag te zien of een node ook goed functioneert. Vrijwel alle kennis die nodig is om een gemaasd netwerk te installeren en te onderhouden, is bij iedere opgeleide systeembeheerder aanwezig." Over de beveiliging van het draadloze mesh-netwerk hoeft men zich volgens Hofland niet druk te maken. Al het dataverkeer kan eenvoudigweg met de hoogste encryptiestandaard aes in een vpn worden beveiligd. De gebruiker kan voor de communicatie z'n bestaande wifi-netwerkkaartje blijven gebruiken, al is het verstandig om bij aanschaf te kiezen voor een kaart met 100 mW vermogen. Deze kosten in de praktijk slechts enkele tientjes meer dan de goedkopere exemplaren met een vermogen van slechts 25mW. "Je kan nog zo hard staan te schreeuwen," meent Hofland ter illustratie. "Als je luisteraar slechthorend is, bereik je 'm nog niet. Het is zonde als je een toch relatief kostbaar draadloos netwerk neerlegt dat beperkt wordt door een kaartje met onvoldoende vermogen."

Draadloze voip

Behalve de toegang tot het datanetwerk zien we dat ook voice-over-ip (voip) prima werkt over een gemaasd netwerk. Inmiddels zijn er al enkele leveranciers die betaalbare draadloze voip-telefoons bieden maar zelfs een pda met microfoon, speaker en wifi kan worden ingezet als softphone. Draadloze voip is met name een geschikte oplossing voor grotere bedrijfs- of industriecomplexen waar interne bereikbaarheid belangrijk is. Met het strategisch plaatsen van een beperkt aantal access points op het terrein is iedereen direct op z'n eigen doorkiesnummer bereikbaar. Het mesh access point moet daarvoor wel Quality of Service bieden. Dit is in de meeste gevallen geen probleem. Alleen de goedkopere componenten ontberen de voor voip noodzakelijke QoS. Het nadeel van mesh access points ten opzichte van de normale wifi-nodes is op dit moment nog de prijs. De goedkopere modellen liggen nu zo rond de 600 euro bij de reseller maar deze vragen meer inspanning bij het installeren en beheren. De duurdere modellen zijn inmiddels vergelijkbaar met de prijzen van de klassieke high-end access points van bijvoorbeeld Cisco. Verwacht wordt dat het prijsniveau de komende jaar nog gaat dalen. Voor zakelijke toepassingen weegt het prijsverschil overigens nu al ruim op tegen de kosten van het leggen van kabel en het plaatsen van eventuele repeaters. We mogen concluderen dat de bestaande wifi-access points of hotspots hun langste tijd hebben gehad. Wie nu investeert in een draadloos netwerk, kiest direct voor mesh-networking. Er hoeven geen kabels meer gelegd te worden en wanneer wordt verhuisd naar een nieuw pand kunnen de mesh access points zonder problemen mee de verhuiswagen in en in een uurtje opnieuw worden geïnstalleerd. Bron: Techworld