Agentschap Telecom heeft KPN-dochter Telfort deze week een beschikking gestuurd waarin staat dat Telfort binnen drie maanden het UMTS-netwerk in gebruik moet nemen. Daarmee is het ultimatum gesteld. De boete wordt 5 miljoen euro per kwartaal dat Telfort in gebreke blijft, met een maximum van 40 miljoen.

Volgens Agentschap Telecom is het bedrag van 40 miljoen ongeveer wat er nodig is om een UMTS-netwerk aan te leggen. Dat de frequentieruimte van Telfort niet wordt benut is vanuit concurrentieoverwegingen geen gewenste situatie, vindt het Agentschap Telecom.

Bezwaar KPN

KPN tekent bij het Agentschap bezwaar aan. Het bedrijf vindt dat Telfort door de overname één bedrijf is geworden met één licentie en één umts-frequentieblok. Sinds april heeft KPN de tijd gehad het Agentschap te overtuigen van zijn gelijk, maar het telecombedrijf is daar niet in geslaagd, zo blijkt nu.

"Bedrijfsmatig is het voor ons verstandiger het spectrum van Telfort stukje bij beetje in gebruik te nemen. Wij hebben alle Telfortklanten vorig jaar overgezet op ons netwerk. We willen eerst de bestaande spullen gebruiken en als het volloopt het netwerk uitbouwen. We hebben nu nog voldoende capaciteit. Wij vinden het in het belang van de klant dat dit een gelijkmatig proces wordt, zodat we de kosten laag kunnen houden", zegt KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn.

Volgens Oudshoorn is KPN aan het bekijken of het mogelijk is het Telfortspectrum alsnog in gebruik te nemen. "Wij zitten natuurlijk ook niet te wachten op boetes."

Veiling

Telfort scoorde bij de veiling in 2000 een blok van de gewilde umts-frequenties, maar heeft daar vervolgens nooit gebruik van gemaakt. Telfort biedt weliswaar umts-diensten aan, maar gebruikt daarvoor de frequentieruimte van KPN, sinds 2005 eigenaar van Telfort. Rond de UMTS-veiling was afgesproken dat de telecombedrijven uiterlijk in 2007 een landelijke UMTS-dekking moesten garanderen van 70 procent.

"Meeliften op andermans frequenties is ook prima, maar geef de frequentie dan terug. Anders ligt die ongebruikt op de plank en er is in de markt genoeg animo om een vrijgekomen frequentie te kunnen gebruiken", zei woordvoerder Rogier Verhagen van het Agentschap eerder tegen Webwereld. "De afspraken die destijds zijn gemaakt: je koopt een frequentie en de verplichting om hem uit te rollen en te gebruiken. Orange en T-Mobile zitten in het zelfde schuitje als Telfort en KPN, maar houden zich wel netjes aan de afspraak en gebruiken hun eigen frequentie. Telfort dus niet."

Rogier Verhagen zegt nu: "Onze zienswijze is tot nu toe niet veranderd. De beschikking is woensdagmiddag naar KPN verstuurd. De termijn van drie maanden is sindsdien gaan lopen." Volgens Verhagen kan KPN nu inderdaad in bezwaar gaan bij het Agentschap. "Maar dat schort de sanctie niet op."