In mei van dit jaar voorspelde marktonderzoeker iSuppli nog dat de meeste laptops eind 2009 een vorm van flashgeheugen zullen gebruiken voor de opslag van gegevens. Dergelijke laptops met hybride schijven hebben de toekomst, zo was de verwachting.

Hybride schijven bevatten een beperkte hoeveelheid flashgeheugen. Het voordeel van flashgeheugen is onder meer dat computers sneller kunnen opstarten dan bij het gebruik van een normale schijf. Bovendien is het dankzij hybride schijven mogelijk om energie te besparen: flashgeheugen heeft geen bewegende delen en is daarom betrouwbaarder, energiezuiniger en schokbestendiger dan de traditionele harde schijf.

Klinkt goed allemaal, maar volgens analisten en topmensen van hard disk-producenten is er een probleem. Microsoft heeft eerder dit jaar de ontwikkeling van de ondersteunende drivers stilgelegd. "Om volledig gebruik te maken van flash geheugen, heb je geoptimaliseerde drivers nodig", aldus David Reinsel, storage analist van IDC, tegenover eWeek.

Nu Microsoft treuzelt met de ontwikkeling van drivers, zijn de fabrikanten van hard disks genoodzaakt om zelf aan de slag te gaan. Volgens Reinsel wordt deze ontwikkeling echter niet met gejuich ontvangen bij de pc-bouwers die liever één standaard hebben.

Bron: Techworld