"Know Before You Fly", luidt de waarschuwingscampagne van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Wat klaarblijkelijk ook nodig is, gezien de explosieve toename in het aantal meldingen van vliegtuig- en helikopterpiloten. In 2014 ging het om 238 meldingen, dit jaar zijn er na zeven maanden alweer 650 drones gespot op gevaarlijk terrein. Dat kan eigenaren stevige straffen opleveren.

Wat opvalt is dat de drones steeds hoger vliegen. De ontwikkeling van het onbemande vliegtuigje staat niet stil, wat ervoor zorgt dat piloten op commerciële vluchten ze tegenwoordig op hoogtes tot wel 10.000 voet, oftewel ruim 3000 meter, tegenkomen. Dat gebeurde alleen al de afgelopen twee maanden 275 keer. Hobby-drones mogen echter niet hoger vliegen dan 400 voet.

Ramptoerist bij brandhaarden

Piloten zijn niet de enigen die melding maken van de vliegende stoorzenders. Bij bluswerkzaamheden van een natuurbrand in het westen van het land hebben brandweermannen hun operaties moeten staken nadat drones in hun directe nabijheid vlogen. Dit uit angst voor botsingen met blusvliegtuigen.

Reden voor de FAA om te dreigen met stevige reprimandes. De luchtvaartautoriteit werkt nauw samen met opsporingsdiensten bij het identificeren van drone-eigenaren die hun boekje te buiten gaan. Onbevoegde dronebestuurders kunnen in de VS straffen krijgen van maximaal 25.000 dollar boete en tot 20 jaar gevangenisstraf. Desalniettemin zijn nog tientallen zaken onopgelost.