Dat zegt Deutsche Telekom-topman Kai-Uwe Ricke in een interview met het Duitse weekblad WirtschaftsWoche. "Internetbedrijven gebruiken de infrastructuur voor hun zaken en zouden er daarom zelf aan moeten bijdragen", is de veronderstelling van Ricke.

"Als particulieren niet bereid zijn te betalen en grootheden als Google dat ook niet willen, dan komen er geen ultrasnelle datanetwerken", waarschuwt hij.

Ricke doet zijn uitspraken een paar dagen nadat bekend is geworden dat Deutsche Telekom een glasvezelnetwerk gaat aanleggen tussen de tien grootste Duitse steden. Dit kost het telecombedrijf ongeveer drie miljard euro. Het netwerk tussen de eerste tien steden moet voltooid zijn voor het WK voetbal.

De directeur van Deutsche Telekom is niet de enige die vindt dat grote bedrijven zouden moeten investeren in de internetinfrastructuur. Vorige maand deed Verizon Communications-topman John Thorne al soortgelijke uitspraken op een bijeenkomst ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Amerikaanse telecomwet.