De goedkoopste Mac-kloon van PearC is beschikbaar vanaf 499 euro, de duurste vanaf 1500 euro. PearC claimt dat de verkoop van Mac-klooncomputers in Europa legaal is. “Anders zouden wij onze PearC’s niet aanbieden, als we er niet van overtuigd zijn dat het legaal is”, stelt het bedrijf op de website.

Psystar

De andere Mac-kloner, het Amerikaanse Psystar, is nog steeds verwikkeld in een rechtszaak met Apple. Die oorspronkelijke Mac-maker klaagt Psystar aan voor oneigenlijk gebruik van zijn Mac OS X en de daarin verwerkte bedrijfseigen technologie. De Amerikaanse kloonleverancier verkoopt vanaf begin vorig jaar computers met een kopie van het besturingssysteem van Apple. Psystar heeft op zijn beurt Apple weer beschuldigd van onder andere machtsmisbruik, maar die beschuldiging is door de rechter afgewezen.

Afgelopen week boekte Psystar toch een kleine overwinning in de juridische oorlog met Apple. De rechter bepaalde vrijdag dat Psystar mag doorgaan met de rechtszaak tegen de originele Mac-bouwer. Psystar krijgt zelfs de mogelijkheid om de aanklacht aan te passen. Daardoor kan het bedrijf zich meer richten op het mogelijke machtsmisbruik van Apple met auteursrechten (copyright).

Jobsloze-tijdperk

Als Psystar in het gelijk wordt gesteld, kunnen computerproducenten machines gaan verkopen met Mac OS X als voorgeïnstalleerd besturingssysteem. Dat zou een herhaling betekenen van de periode 1995-1997. In dat Steve Jobs-loze tijdperk voerde Apple zelf een actief kloonbeleid. Het gaf andere computermakers de mogelijkheid een licentie te nemen op het toenmalige Mac OS (van vóór het op BSD gebaseerde OS X).

Dit moest ervoor het marktaandeel van de Mac opkrikken. Aan het legaal klonen van Macs kwam in 1997 echter een eind toen Apple-grondlegger Jobs terugkeerde door de overname van zijn bedrijf NextStep. Jobs is momenteel uit de roulatie vanwege een gecompliceerde hormoonaandoening.